2017. dec 28.

Berlusconi fizetett a maffiának?

írta: Göbölyös N. László
Berlusconi fizetett a maffiának?

berlusconi_anni_80.jpg

Karácsony előtt került elő az 1992-ben meggyilkolt Giovanni Falcone bírónak egy feljegyzése, amelyet 1989-ben írt Marino Mannoia „bűnbánó” maffiózó kihallgatása idején. A feljegyzést a La Repubblica jelentette meg.

„Ciná jó kapcsolatban áll Berlusconival, aki 20 milliót ad a Gradóknak, valamint Vittorio Manganónak” – olvasható a kis kockás papírlapon, amelyen a bíró kétszer aláhúzta a későbbi miniszterelnök, akkor még „csak” befolyásos építkezési és médiavállalkozó, valamint az AC Milan tulajdonosa nevét. A feljegyzésben szereplő Ciná és Mangano neve soha nem került be a kihallgatások jegyzőkönyvébe, mert Mannoia nem volt hajlandó hivatalos kijelentéseket tenni Berlusconiról.

A feljegyzést Giovann Paparcurci, a bíró volt munkatársa találta meg Falcone múzeummá átalakított szobájában. „Falcone doktornak szokása volt feljegyzéseket írni a jegyzőkönyvek elkészítése előtt előtt – magyarázta a római lapnak Maurizio Ortolan felügyelő, aki annak idején a jegyzőkönyveket gépelte – aztán, amikor diktált, a feljegyzésekből kihúzta a már legépelt témát. Erről a feljegyzésről vagy elfeledkezett, vagy emlékeztetőül az irodájában hagyta.”

Falcone lejegyzett szavai utólagosan megerősítik a Marcello dell’Utri szenátor, Berlusconi legfőbb bizalmas ellen kiszabott 7 évi börtönbüntetést. Dell’Utrit ugyanis „a maffiával való szövetkezés” címén ítélték el. A papírlapon említett Ciná valószínűleg Giuliano Cinával, a szenátor jó barátjával azonos, aki egy 1986-os, lehallgatott telefonbeszélgetésben elmondta, hamarosan egy nagy „cassata” (szicíliai túrótorta) érkezik egy vipera-szimbólummal Berlusconi házába. Gaetano Grado sem ismeretlen a hatóságok számára: az egyik nagyhatalmú palermói keresztapa volt, aki a 70-es években gyakran járt Milánóban.

Dell’Utri szerint Berlusconi már 1974-ben „védelmi szerződést” kötött a maffiával, először azért, hogy elkerülje a rablásokat, amelyek akkortájt gyakoriak voltak Milánóban, majd pedig azért, hogy tv-csatornáinak antennáit felszerelhesse Szicíliában. Ezt erősíti meg Falcone feljegyzése, miszerint Berlusconi fizetett Cinának.

Falcone egy másik céduláján szerepel Vito Guarrasi ügyvéd neve, aki ugyancsak hiányzik a hivatalos  jegyzőkönyvekből. Mit tudhatott Mannoia a befolyásos jogászról, aki oly sok szicíliai ügyben töltötte be a védő szerepét, hogy felhívta magára az antimaffia bizottság figyelmét? – teszi fel a kérdést a La Repubblica. Guarrasi 1999-ben, 85 évesen, ágyban, természetes halállal halt meg. Róla írta a neves oknyomozó újságíró, Giuseppe d’Avanzo, aki többek között számos, Falconénak vallomást tevő „bűnbánóval” készített interjúkat. „Ha a memória erőny lenne és nem bűn, felmerülhetne bennünk, hogy van-e még és hol van Vito Guarrasi. Hogy hol vannak azok a kötelékek, amelyek összetartják a politikát, a gazdaságot, a maffitá? Mert egyvalami biztos: a maffia létezhet Corleonék, Cianciminók nélkül, de nem foszthatja meg magát a Guarrasik gátlástalan és cinikus tudományától.”  Mi mindent tudhatott még Giovanni Falcone, amiért meg kellett halnia?

Szólj hozzá

maffia bűnügy Olaszország Silvio Berlusconi Giovanni Falcone