2018. jan 20.

Kreatívabbak a másodszülöttek?

írta: Göbölyös N. László
Kreatívabbak a másodszülöttek?

second-born-child.jpg

Rosszabb osztályzatokat kapnak az iskolában, közepesek az egyetemen, és gyakran alacsonyabb fizetést is kapnak. Kevésbé törekvők, de nagyobb a fantáziájuk a másodszülötteknek – legalábbis ez derül ki a német Max Planck intézet és a stockholmi egyetem közös tanulmányából, amely a Social Forces című szaklapban jelent meg.

A szerzők 145 ezer, 1982 és 1990 között született diákkal foglalkoztak, akik 2001 és 2012 között jártak egyetemre. Mindannyiuk családjában volt legalább két egyetemista. A kutatók összevetették az általános és középiskolai, valamint az egyetemi eredményeiket, munkájukat, fizetésüket, születésük sorrendjével. Ebből kiderült, hogy 27%-kal több másodszülött iratkozik be humán szakra, mint elsőszülött, és ez az arány 82%-ra nő a negyedik gyermekek esetében. Az újságírói pályát 16%-kal több másodszülött választja, és 19%-kal vannak többen a fiatalabb testvérek a pedagógusok között.

A felmérésben szereplő elsőszülöttek előnyben részesítik az orvosi, a mérnöki szakokat. 26%-kal állnak az utánuk születettek előtt e téren.

Az adatok azt is mutatják, hogy a születési dátum növekedésével nő a humán tárgyakat választók száma és azoké is, akiknek kevesebb a fizetése.

A különbségek már a gyermekkorban kezdenek megnyilvánulni, így az elsőszülött kedvezőbb pozícióból indul neki az életnek.

A kutatók szerint a különbségek gyökerénél talán szerepet kap az a tény, hogy a szülők nagyobb figyelmet szentelnek az elsőszülöttnek, már csak azért is, mert kezdetben ő az egyetlen gyermek. Az ebből származó előnye aztán később is meghatározó marad.

Érdekes megfigyelés, hogy az első szülöttnak a családban elfoglalt kezdeti helyzete következtében gyakrabban választja egyik szülőjének foglalkozását.

Ezen kívül a nagyobb ambíció a magasabb szociális-gazdasági fokon álló családok gyerekeire jellemző. Ebben az esetben valószínűbb, hogy a gyermek az orvosi, vagy valamilyen műszaki pálya irányába orientálódik és nem a humán tudományok felé. Az alacsonyabb szociális-gazdasági fokon álló családoknál ez a különbség nem olyan hangsúlyozott.

Összegezve: a jobb iskolai eredmények a születés sorrendjének és a családi körülményeknek is köszönhetőek. Így végül a pályaválasztás és egy bizonyos pozíció megszerzése a munkában szintén attól függhet, hogy valaki milyen helyet foglal el a testvérek között.

Szólj hozzá

tudomány életmód nevelés másodszülött Németország Svédország