2018. jan 31.

Ősanyáink karja erősebb volt, mint a mai sportolónőké

írta: Göbölyös N. László
Ősanyáink karja erősebb volt, mint a mai sportolónőké

120854915-7117b5bf-963f-436e-8d24-6b748f2c7b63.jpg

A neolitikum asszonyainak karja erősebb volt, mint a napjaink az evezős sportágakban jeleskedő nőké – állapították meg a cambridge-i egyetem régészeti tanszékének kutatói a Science Advances-ben közzétett tanulmányukban.

És ezen nem is lehet csodálkozni, mivel ősanyáink napjai azzal teltek, hogy gyökereket szedve túrták a földet és kövekkel zúzták lisztté a magokat.

A történelem előtti nők anatómiáját már korábban is elemezték a régészek, de csak a férfiakéval összehasonlítva. Ez alkalommal karjukat a mai evezős nőkével hasonlították össze, mert a sportág veszi a leginkább igénybe a felső végtagokat. Megállapították, hogy a régieknek 15%-kal voltak erősebbek a karcsontjaik.

A csontok – magyarázták a kutatók – világosan mutatják, hogy milyen stressznek van kitéve a szervezet. Élő szövet, amely aszerint változik, hogy milyen az életstílus. A fizikai aktivitása terhelésére módosítják formájukat, vastagságukat, sűrűségüket.

A kutatók három héten keresztül rendszeresen szkennelték a cambridge-i női evezős csapat tagjait, akik naponta kétszer edzettek és egy hét alatt kb. 120 kilométert eveztek, majd összehasonlították csontjaikat a 7 ezer évvel ezelőtt éltekével.

Lábuk csontjainak szerkezete csaknem azonos volt, míg a régiek karja 15%-kal múlta felül a modernekét. A nem sportoló lányokat szintén bevonták a vizsgálatba, az ő karjuk 30%-kal bizonyult gyengébbnek az ősökénél.

A főszerepet ebben az erősödésben a magok őrlése játszotta, amely úgy történt, hogy két kő közé rakták őket és a köveket forgatták. A kutatók szerint ez a mozdulat hasonlít az evezésre…

 

 

Szólj hozzá

tudomány biológia evezés őstörténet Nagy-Britannia