2018. feb 04.

Vulkánok okozták az ókori Egyiptom válságát

írta: Göbölyös N. László
Vulkánok okozták az ókori Egyiptom válságát

egyiptom.jpg

A Kr.e. évszázadokban egy sor vulkánkitörés töltötte meg hamuval az atmoszférát, hűtötte le a hőmérsékletet és csökkentette a Nílus vizét. Az áradások elmaradása tönkretette a korabeli Egyiptom gazdaságát és lázadások törtek ki.

A Nature Communications-ben jelent meg erről egy tanulmány, amely arra figyelmeztet, hogy ma a világ lakosságának 70%-a veszélyben van a szabálytalanná váló monszun-esőzések miatt.

A dublini Trinity College kutatói szerint az egyiptomi példa tanulságul szolgálhat minden olyan régiónak, amelynek mezőgazdasága a monszuntól függ.

A kutatók elemezték az összefüggést az egyiptomi vulkánkitörések hatását a Nílus áradásaira oly módon, hogy összevetették az Antarktisz és a Grönland jegéből kiszedett mintákból nyert adatokat a Nílus szintjének és a lázadások korának adataival, így össze lehetett kapcsolni a kötéseket, a monszunok gyengülését a lázadásokkal, amelyek kr.e. 303 és 30 között söpörtek végig az egyiptomi birodalmon. A legsúlyosabb felkelés Kr.e 207-ben tört ki és legalább 20 évig tartott.

Szólj hozzá

történelem okor klímaváltozás vulkánok Egyiptom