Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Miért tetszik jobban a nőknek egy már elkötelezett férfi?

conquistare-uomo-fidanzato.jpg

Az eljegyzett férfiak vonzóbbak a nők számára, mint a szabadok – ezt állapították meg a brit St. Andrews egyetem és az amerikai Arizona State University kutatói.

Tanulmányukban, amely a Scientific Reportsban jelent meg, leírják, hogy kísérletükben abból indultak ki, amit a tudomány már feltételez: a nők, csakúgy, mint például az állatvilágban a madarak, azért vonzódnak ahhoz, akit mások már kiválasztottak, mert úgy érzik, hogy az az utódnemzés szempontjából megbízhatóbb partner. A brit és az amerikai kutatók azonban más, meglepő eredményre jutottak. Arra, hogy nincs egyébről szól, csak mások utánzásáról, viselkedési minták hatásáról.

49 nőnek mutatták meg 30 férfi arcképét. Két értékelést kértek tőlük, amely az „egyáltalán nem vonzótól” a „nagyon vonzóig” terjedhetett. Majd megmutatták nekik, hogy egy-egy arc átlag milyen értékelést kapott és a nőnek meg kellett nézniük az előző arcképeket és újra kellett azokat értékelniük. Az eredmény az lett, hogy a nők az átlageredményhez igazították első értékelésüket. Volt, aki sokkal lejjebb, volt, aki feljebb vitte.

Ugyanilyen kísérletet, ugyanilyen eredménnyel végeztek férfiakat ábrázoló fotókat és absztrakt műalkotásokat mutattak nekik. Sőt, ugyanez a tendencia nyilvánult meg akkor is, amikor kísérletben részt vevő nők leszbikusok vagy biszexuálisok voltak.

Mások véleményének hatása, láthatóan minden területen érvényesül – állapították meg a kutatók, bár egy ilyen mechanizmus létezésének egyelőre még nincsen világos bizonyítéka. És mi van azokkal a nőkkel, akik nem azért hajtanak „foglalt” férfiakra, mert mások értékítéletét követik, hanem azért, mert be akarják bizonyítani maguknak, hogy ők az erősebbek, mint „konkurensük”?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr bigbaby 2018.02.12. 15:03:31

Ez egy kozismert mecahnizmus a tarsadalomtudomany teruleterol: amikor az álláspontok és szimpátiák által jellemzett csoportok felismerik többségi vagy kisebbségi mivoltukat, annak hatása lehet az ún. „bandwagon” hatás (magyarul: „siessünk, mert lemaradunk”). A bandwagon hatás következteben a többség meg nagyobb tobbsegben lesz, a kisebbség pedig meginkabb visszaszorul.

ételizésítő 2018.02.12. 15:04:27

Ez a cikk kissé értelmetlennek tűnik.

2018.02.12. 15:24:20

A nők hipergám lények. A potensebb, nagyobb anyagi biztonságot nyújtó, hatalommal rendelkező férfiakat keresik és az egyik legegyértelműbb jele annak, hogy egy férfi megfelelő partner, hogy egy másik nőnek már kellett. Akit már lemeóztak, az másnak is kell majd.
Pont emiatt a nők nagy része inkább lesz egy alfa szeretője, osztozik a jó férfin más nőkkel önként és dalolva és esetleg csak falból lesz együtt egy bétával, de az utódait egy alfától fogja világra hozni.
Pont emiatt a megcsalás és a poligámia teljesen egyértelműen illeszkedik az emberi természetbe.

TGabi 2018.02.12. 15:25:24

Ez egy ostobaság. Gyakran azért tetszenek jobban az ilyen harcok, mert annyira megtanulta manipulálni a nőket, hogy lazán egyedülállónak hazudja magát komoly kapcsolatban is.

2018.02.12. 15:54:25

@karandash: Nagyon sokat tudsz a nőkről. Minden kikötőben van legalább egy zabigyereked? :-D

De miért! 2018.02.12. 15:55:58

@karandash:
Látom azért kezd terjedni a Red pill!
És itt jön képbe az alfa kifejezés a férfira hogy inkább lessz egy csaj náluk 3.4. mintsem egy béta mellett kikössön, vagy gyereket csináltat magának tőle hisz a jó géneket akarja tovább vinni, ez kódolva van nem tudnak ezzel mit kezdeni!

élhetetlen 2018.02.12. 16:46:08

Más szempont. Nézzünk egy elszánt nőt, és két egyformán vonzó férfit. (Az elszánt alatt azt értem, hogy nagyon nem érdekli, hogy bármelyik másik nővel mi lesz). Az egyik férfin karikagyűrű van, de még nem nős, a másik független. Ha a függetlennel kezd el járni, egy év múlva kiderülhet, hogy esze ágában sincs még nősülni, vagy egyáltalán nősülni, míg a gyűrűzöttön már látszik, hogy agyilag berendezkedett a családalapításra, tehát könnyebb, és biztosabb zsákmány. Mintha a horgászatnál az történne, hogy valaki órák óta fárasztja a halat, már sikerült kihúznia a parthoz, (gyűrű), aztán valaki hátulról benyúl egy szákkal, kiemeli, bevágja a csomagtartóba és elhajt. Te meg csak nézel utána.

Orbán Hazaáruló Viktor 2018.02.12. 18:16:55

Konformitás, szatyrokkal is ugyanez lett volna az eredmény.

Almandin 2018.02.12. 22:26:12

@karandash: Vannak helyzetek, amikor van lemeózott, de szabad férfi: pl. két kapcsolat között, vagy elvált, vagy özvegy. Akik nehezen találnak párra, azok a 30-40 éves agglegények, akik nem tudnak bánni a nőkkel Aggszűz se ritka közöttük.
A poligámiáról beszélgettünk nemrég, hogy miért rosszabb modell (szerintem) a monogámiánál. A megcsalás ugyan az ember ösztöneihez közel van, de nem véletlen, hogy nemkívánatos viselkedés. Zavart kelt. Meg te férfi vagy, így gondolj bele: milyen lehet az, ha valaki felnevel egy gyereket és a gyerek felnőtt korában derül ki, hogy kakukkfióka?

2018.02.13. 09:32:18

@Almandin: a kakukkfiókák évezredekig fel se tűntek. Ma már van DNS teszt. Aki hülye ahhoz, hogy vértesztet csinaltasson rögtön a gyereke születése után, az megérdemli, hogy kakukkfiókát neveljen.
A legviccesebb, amikor egy gyerekét egyedül nevelő nő beújít egy új pasast és az új férj a nő gyerekét neveli. Ez a bétaság tipikus esete, nyilvanvaló kakukkfiókát nevelni. Baleknak lenni nem kötelező.
Az pedig nyilvánvaló, hogy a sok béta férfi miért kardoskodik a poligámia ellen. Mert teljesíteni képtelenek és legalább egy nőt mind ki akar zsarolni magának a társadalomtól. Ennek eszköze a poligámia tiltása.

"A megcsalás ugyan az ember ösztöneihez közel van, de nem véletlen, hogy nemkívánatos viselkedés." - tehát egy teljesen természetes, evolúciós előnyt jelentő, a benne résztvevő férfi és nő kölcsönös beleegyezésével megvalósuló szexkapcsolat szerinted nemkívánatos. Mert van egy béta férfi vagy egy öregecskedő nő akit megcsalnak és ez sérti őket. Miközben meg a nő és férfi, akik a megcsalás keretében betöltik evolúciós céljukat, élvezik is a szexet, el vannak ítélve a társadalom által. Szerintem a megcsalás természetes és kívánatos, ha nem lenne evolúciós előnye, akkor már eltűnt volna.

2018.02.13. 09:35:35

@Dr. Trejo: tudtommal nincs gyerekem minden kikötőben, de mivel férfi vagyok, ezért erre nem vehetek mérget. Ugyanis én sose voltam terhes, de ez nem jelenti, hogy a partnereim se estek teherbe. Ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy nincsenek gyerekeim. Tudom, hogy evolúciós szempontból lúzer dolog óvszerbe élvezni, a fogamzást megakadályozni, de sokszor ezt tettem életem során.

Orbán Hazaáruló Viktor 2018.02.13. 09:45:49

@karandash: Olvasgass utánna, a vércsoport teszt nem sok mindenre jó, tekintve hogy csak pár kombináció van.
Gondolom az is oké, hogy a te csajodat varrják le. Ja, persze, te veled ilyen nem fordul elő...

Almandin 2018.02.13. 12:59:17

@karandash: Az nem kakukkfióka, amikor a nevelőapa tudja, hogy nem az övé a gyerek, mert korábbi kapcsolatból származó. Akkor megy a kakukkolás, ha valaki egy félrelépésből származik, de a törvényes férj a magának hiszi a gyereket és sajátjaként neveli. Tény, hogy évezredek óta gyakori jelenség.
A poligámiával kapcsolatban néhány napja épp azzal érveltem, amit most te írsz: olyan sokan maradnának nő nélkül, ami ma elképzelhetetlen. Főleg a liberálisok egy része érvel a poligámia bevezetése mellett Európában-ugyanők akarják betiltani a prostitúciót. Nos, ha ez a kettő egyszerre megvalósulna, abból az következne, hogy állandó zavargások törnének ki, másrészt megemelkedne a nemi erőszak esetek száma is. Sok vesztes hím ugyanis nem érné be a maszturbálással, de mivel prostik nem léteznének, vagy csak alvilági úton lehetne hozzájuk jutni-és a kuncsaftot büntetnék, így lebukás esetén esélyes a börtön-ezért sokan nőket erőszakolnának. A közbiztonság nagyon megromlana.
Megcsalás-téma: nemcsak a bétákat és az öregedő nőket csalják meg. Az alfák is kapnak szarvat a fejükre, és fiatal nőket is megcsalnak. Másrészt nagyon mereven értelmezed az alfa-béta fogalmat. Valójában ez egy széles spektrum. Alfa nagyon kevés van (10% alatt valószínűleg), de omegáig sokféle férfi van. A béta a rangsorban nem is rossz helyezés.

élhetetlen 2018.02.13. 15:55:29

@Almandin: Egy kicsit zavaros nekem a vonalvezetésed. Eddig tök jó: „Akkor megy a kakukkolás, ha valaki egy félrelépésből származik, de a törvényes férj a magának hiszi a gyereket és sajátjaként neveli.”. Ez tiszta. „olyan sokan maradnának nő nélkül, ami ma elképzelhetetlen.”. Ez már nem tiszta. Az a nő, aki kitart akár 25 éven keresztül egy házas férfi mellett, az most sem megy feleségül valakihez, tehát most sem elérhető, csak éppen semmilyen joga nincs. Akár a haldokló társát (mert 25 év alatt neki is a társa volt) sem látogathatja meg a kórházban, mert a feleség nem engedi. A poligámia nem arról szól, hogy a férfiak negyede 4 feleséget tart, és ettől a háromnegyednek nem jut semmi. Csak, esetleg megadná azt a lehetőséget, hogy az ötvenes feleséget nem otthagyják a francba, hanem, ha elfogadja a férje új kapcsolatát, (így is tudja, és tudja, hogy mindenki tudja), akkor nem maradna egyedül. Szereti őt is a férje, csak máshogy, mint az újat, de ugyanúgy kaphat törődést. „Nos, ha ez a kettő egyszerre megvalósulna, abból az következne, hogy állandó zavargások törnének ki, másrészt megemelkedne a nemi erőszak esetek száma is.”. Ez viszont már hülyeség. Ha büntetik a tiltott prostit, akkor majd erőszakolnak, mert azzal nem lehet lebukni, és azt nem büntetik? „A megcsalás-téma”, ne keverjük az egy éjszakás, vagy pár hónapos kalandokat, a második társ van mellettem szituval. A poligámia engedélyezése, a második társ elfogadását jelentené. És, ha ez társadalmilag elfogadott lenne, akkor valószínű, hogy több feleség választaná az általa is ismert nővel való osztozást, mint azt, hogy elhagyták. És azért a többnejűségről, és nem a több férjűségről beszélek, mert induljunk fiatalokkal. Az nem igaz, hogy csak egy embert lehet szeretni. Engedjük el a fantáziánkat, egy pasi, két nő, mindhárman jól keresnek, egyik nő szül, még mindig ketten keresnek, a másik nő szül, már a másik is keres, felváltva viszik a gyerekeket oviba, suliba, elmegy színházba a férfi egyikkel, másikkal, aztán otthon marad, és elmegy a két nő egy wellnessre, stb. Borzasztó, ugye? Mert én is vitatkoztam ezzel kapcsolatban többekkel, csak az pár hete volt, és úgy látták, hogy ez a végromlás lenne, és borzalmas visszalépés a társadalom szempontjából. A többférjűséghez egy anya jogú társadalom kell, mert egyébként, ha egy nő négy férfinak akar szülni, most a nyugati társadalomban, akkor soha nem lesz elérhető, mert vagy terhes, vagy szül, vagy szoptat. Na, ez hosszú lett.

Almandin 2018.02.13. 19:56:59

@élhetetlen: Bizonyos társadalmakban ma is elfogadott a többnejűség. Nem tartom végromlásnak, többféle családmodell létezik. De Európában ez túl nagy zűrzavart okozna. Manapság általában nem az lenne, hogy 25 év házasság után elfogadnak egy második asszonyt, akik békésen megosztoznak a férjen, hanem eleve a házasságok többsége nem érné meg a 25 évet (a mai fiatalok közül, ha valaki meg is házasodik, elég nagy eséllyel elválik 10 éven belül), másrészt a gyakori válások-újraházasodások, átláthatatlan családszerkezetet eredményeznének. Ugyanis a nemi egyenjogúság jegyében meg kellene engedni a többférjűséget is. Főleg a gyerekek látnák kárát ennek.

Reactor 2022.04.24. 23:07:45

Hipergámia. A nők sose érik be azzal, ami van, őnekik mindig egy még jobb kell. Ha az adott fószer már foglalt, az csak jobb. Nincs ebben semmi természetfölötti, a nők ilyenek: nekik soha senki nem lesz elég jó.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása