2018. feb 12.

Miért tetszik jobban a nőknek egy már elkötelezett férfi?

írta: Göbölyös N. László
Miért tetszik jobban a nőknek egy már elkötelezett férfi?

conquistare-uomo-fidanzato.jpg

Az eljegyzett férfiak vonzóbbak a nők számára, mint a szabadok – ezt állapították meg a brit St. Andrews egyetem és az amerikai Arizona State University kutatói.

Tanulmányukban, amely a Scientific Reportsban jelent meg, leírják, hogy kísérletükben abból indultak ki, amit a tudomány már feltételez: a nők, csakúgy, mint például az állatvilágban a madarak, azért vonzódnak ahhoz, akit mások már kiválasztottak, mert úgy érzik, hogy az az utódnemzés szempontjából megbízhatóbb partner. A brit és az amerikai kutatók azonban más, meglepő eredményre jutottak. Arra, hogy nincs egyébről szól, csak mások utánzásáról, viselkedési minták hatásáról.

49 nőnek mutatták meg 30 férfi arcképét. Két értékelést kértek tőlük, amely az „egyáltalán nem vonzótól” a „nagyon vonzóig” terjedhetett. Majd megmutatták nekik, hogy egy-egy arc átlag milyen értékelést kapott és a nőnek meg kellett nézniük az előző arcképeket és újra kellett azokat értékelniük. Az eredmény az lett, hogy a nők az átlageredményhez igazították első értékelésüket. Volt, aki sokkal lejjebb, volt, aki feljebb vitte.

Ugyanilyen kísérletet, ugyanilyen eredménnyel végeztek férfiakat ábrázoló fotókat és absztrakt műalkotásokat mutattak nekik. Sőt, ugyanez a tendencia nyilvánult meg akkor is, amikor kísérletben részt vevő nők leszbikusok vagy biszexuálisok voltak.

Mások véleményének hatása, láthatóan minden területen érvényesül – állapították meg a kutatók, bár egy ilyen mechanizmus létezésének egyelőre még nincsen világos bizonyítéka. És mi van azokkal a nőkkel, akik nem azért hajtanak „foglalt” férfiakra, mert mások értékítéletét követik, hanem azért, mert be akarják bizonyítani maguknak, hogy ők az erősebbek, mint „konkurensük”?

Szólj hozzá

társadalom életmód párkapcsolat pszichológia USA Nagy-Britannia