2018. feb 23.

Megtalálták Ragnar fiai hadseregének halottait

írta: Göbölyös N. László
Megtalálták Ragnar fiai hadseregének halottait

180202145132-05-repton-viking-burial-site-super-169.jpg

865 végén a vikingek, alapvetően dán törzsek, partra szálltak a mai Kelet-Anglia területén. Ezúttal nem rablásról volt szó, mint az előző évszázadban annyiszor, hanem, hogy letelepedjenek és újabb területeket szerezzenek meg maguknak.

A hadsereget az angolszász krónikák nagy pogány seregként írják le. Nem ismert, hogy a valóságban mekkora volt, több ezer emberből állhatott és több vezetője lehetett.

Ezen a ponton csatlakozik a legenda a történelemhez – írja a Le Nouvel Observateur – Akik követik a Vikingek sorozatot, ismerik Ragnar és fiai – Björn, Ivar, Ubbe és Halfdan nevét. Az apa figuráját leírja a legenda, de kétséges, hogy létezett-e a valóságban. Lehet, hogy a viking királyokról mintázták, de ez sem biztos. Három fia, Ivan, Halfdan és Ubbe azonba bekerült a történelembe. A korabeli krónikák  úgy említik őket, mint a viking hadsereg vezéreit.

A vikingek hódító háborúkat vívtak az angol királyságokban, de télre erődtáborokba húzódtak. Végül sikerült meghódítaniuk az akkori Anglia nagy részét.

Az elfoglalt területek Danelaw néven váltak ismertté, ami „dánok törvényét” jelenti, ahol nem is az angolszász, hanem a dán törvény volt érvényes. Ez az elnevezés megmaradt, amíg Hódító Vilmos, a vikingek egyik leszármazottja nem egyesítette az országot.

Az 1980-as években Anglia közepén, Reptonban találtak egy nagy tömegsírt. A benne rejlő tárgyak alapján a régészek azonnal a viking hadseregre gondoltak, de a C-14-es datálás megtévesztette őket. Azt mutatta ki, hogy a csontok évszázadok alatt halmozódtak fel a sírban. Most újra készült egy datálás, amelyből kiderült, hogy a korábbi téves volt. Mind a tömegsír, mind a benne lévő csontok a 9. század végéről származnak. 873 telén a nagy pogány hadsereg szállása éppen Reptonban volt.

vikingek.jpeg

A tömegsír eredetileg valószínűleg egy királyi mauzóleum volt, amelynek egy részét lerombolták, a másikat pedig sírkamrának alakították át. Az egyik részében 264 holttest maradványait találták meg. Ennek 20%-a nőké volt.

Egyes maradványok hirtelen, erőszakos halálról tanúskodnak. A csontokon kívül a sírban találtak fegyvereket, 872-ből származó ezüstpénzeketis. A tömegsír közelében volt egy másik, ugyanebből a korból származó temetkezési hely is, benne négy, 8 és 11 év közötti gyerekkel, akiknek lábához birkaállkapcsot helyeztek. A régészek szerint rituális sír lehetett, a gyerekek a viking harcosokat kísérték a túlvilágra.

Ugyanott találtak egy harmadik sírt is, amely a vikingek szokásaiból ad ismereteket. Az eltemetett két férfi mellé helyeztek fegyvereket, különböző tárgyakat, köztük egy függőt, amely Thor isten kalapácsát szimbolizálta. Még különösebb: az egyik férfi lába között egy vaddisznó-agyarat találtak. A régészek szerint lehet, hogy ezzel akarták pótolni harcban szétlőtt testrészét…

Felmerült, hogy miből adódott az eltérés a két datálás között. Meglepő a magyarázat. a halakból. Ugyanis, aki sok halat, kagylót eszik, annak felhalmozódik a csontaiban a karbon, ami sokkal öregebb, mint amely a szárazföldi táplálékban van.  A szakértők ezt „tengeri tartály-effektusnak” nevezik és a csontokat sokkal öregebbnek tünteti fel, mint amilyenek a valóságban.

A nagy pogány hadsereggel kapcsolatban a régészek egyéb felfedezéseket is tettek. A múlt évben a 872-es téli szálláshelyen kutattak, Torksey közelében, a Trent folyó mellett. Több ezer viking is javította ott hajóját, olvasztotta az arany- és ezüstzsákmányt, itt kereskedtek, szórakoztak a harcosok. A régészek pénzérméket is találtak, pl. száz arab ezüstpénzt. Ez a szálláshely legalább 55 hektáros volt, nagyobb, mint az akkori városok többsége. Ott élt a harcosok családja, nagy lakomákat rendeztek és piacok is működtek.

Ragnar fiainak hadsereg nyomot hagyott.

 

Szólj hozzá

történelem régészet temetkezés vikingek Anglia