2018. már 05.

Színjátszás a Parkinson-kór ellen

írta: Göbölyös N. László
Színjátszás a Parkinson-kór ellen

parkinson_1.jpg

A Parkinson-kór tünetei között van  a remegésen és a merevségen kívül a depresszió, az érzelmi közömbösség, az önbecsülés hiánya.

A római La Sapienza egyetem és a Pozzilli Mediterrán Neurológiai Kórház kutatói színészek bevonásával azt vizsgálták, hogy a színjátszás segíthet-e a betegeknek életminőségük javításában – írta a La Repubblica.

Tizenöt hónapon keresztül foglalkoztak 24 közepesen súlyos állapotban lévő beteggel. A csoport egyik fele egyszer egy héten három órás színházi foglalkozáson vett részt. A másik fele fizikoterápiás kezelést kapott.

A színészeknek különböző érzelmeket, félelmet, haragot, boldogságot, meglepetést, szomorúságot kellett mímelniük.

Mindkét csoportot aszerint értékelték, hogy mennyire javult a mozgékonyságuk, a tanulékonyságuk, a kifejező képességük, a csoportmunkára való alkalmasságuk. És minden kategóriában biztató javsulást találtak.

A kutatók folytatni kívánják az ilyen irányú kísérleteket, esetleg különböző kultúrájú betegek csoportjával Olaszországban vagy külföldön, hogy kiderüljön, nincs-e szükség módosításokra a különböző kultúrák szerint.

A fizikoterápiás csoporthoz viszonyítva a színjátszóknál jelentős javulás történt a depressziót, az apátiát, az érzelmi állapotot illetően. Javult az alvásminőségük, az olvasási készségük és a kommunikációs képességük. Ez az első olyan kísérlet, amely az érzelmi szféra jaulását eredményezte. A tánc, például javítja az egyensúlyérzéket, kevesebb az esés, de az érzelmekre nincs befolyása, a zene pozitív hatása pedig csak rövid ideig tart – mondják a kutatók, akik a színjátszást azért találják jobbnak, mert sokféle képességet tesz szükségessé. Így a mozgás, az érzelmek feletti uralkodást egy olyan közegben, ahol nem kell tartani mások véleményétől és ez önbizalmat ad a betegeknek. Aztán akarva-akaratlan a színpadi tapasztalatok átviszik valóságos életükbe is.

Szólj hozzá

terápia tudomány színház egészség Olaszország Parkinson-kór