2018. máj 29.

Fogynak a fecskék

írta: Göbölyös N. László
Fogynak a fecskék

rondine.jpg

Egyre nehezebb lesz az ember és a természet együttélése – állapítja meg a La Repubblica.

A vándormadarak, a Föld nagy utazói évről évre fogynak. Az utóbbi években 200 fajt minősítettek fenyegetettnek és a migránsok 40%-a lesz mindig kevesebb.

Ennek okai az élőhely romlása és csökkenés, a rosszul beállított szélturbinákkal, a magas feszültségű vezetékekkel való ütközés, a természetes források kizsákmányolása, a madarak illegális befogása és főleg a felmelegedés.

A vándormadarak, például a házi fecskék október és március között Afrikában, az év többi részében Európában élnek. A szaharai sivatag, a téli szálláshelyük Dél felé húzódik, így a madaraknak hosszabb utat kell megtenniük. Sok, főleg az ifjú generációk közül elpusztul.

A madarak világnapja alkalmából arra hívták fel a figyelmet, hogy nemzetközi összefogásra van szükség.

„A migráló madarak kapcsolatot teremtenek az emberek, az ökorendszerek, a nemzetek között. Epikus utazásaik mindenkit inspirálnak az egész világon” – mondta Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára.

A folyamat csaknem visszafordíthatatlan – mondják a szakemberek. Az emberek egyre több fizikai teret foglalnak el, csökkentve ezzel a flóra és a fauna rendelkezésére álló természetes zónákat.

 

Szólj hozzá

természet klímaváltozás állatvilág fecske madarak