2018. máj 31.

A pisai ferdetorony titka

írta: Göbölyös N. László
A pisai ferdetorony titka

pisa-kaic--835x437_ilsole24ore-web.jpg

Több, mint 800 éve éli veszélyes életét a pisai Ferde Torony. Úgy tűnt, hogy már a 12. század második felében megpecsételődik a sorsa,  amikor megépültek az első emeletek. És ma is áll jellegzetes elhajlásával, amely a világ egyik legnépszerűbb műemlékévé tette.  Túlélte nemcsak a ferdeségét, hanem a laza talajt, amelyre építették és azt a négy erős földrengést, amely 1280 óta bekövetkezett a környékén.

Tudományos magyarázatot most talált rá egy olasz, brit és kínai mérnökökből álló csapat – írja a La Repubblica.

A Santa Maria Assunta katedrális harangtornya  részben agyagos, részben homokos talajban áll, amely rendkívül puha és kezdettől fogva süllyedt, annyira, hogy az építést abba is hagyták és csak 1356-ban folytatták. Miért nem omlott le hét harangjával együtt?

„Négy éve foglalkozunk a toronnyal, ezzel az 58 méter magas, 5 méterrel elhajló egyedülálló építménnyel, amelynek már egy gyenge földrengéstől is össze kellett volna dőlnie. De mégsem, és ennek oka meglepett minket is” – nyilatkozta Camillo Nuti, a Roma Tre egyetem építészeti tanszékének professzora.

Az agyagos talaj hevesebben reagál a rengésre, mint egy sziklás talaj, de a toronynak ez sem ártott. Különös figyelemmel vizsgáltak két olyan földrengést, amelyeknek epicentruma közel volt Pisához. A kulcsot a talaj és az építmény dinamikus interakciójában találták meg, abban, hogyan viselkedik a 15 ezer tonnás torony a puha talajban.

„Valójában ez a helyzet mentette meg – mondta a professzor – mert amikor a talaj mozog, az épület tengelyes mozgással válaszol rá. Mintha egy szeizmikus szigetelő lenne alatta. Az energia nem rengeti meg, hanem az elhajlás tengelyében vezetődik le. Így nem rezonál be a talajjal együtt, a rezgés nem erősödik fel, ahogy ez sziklás talajon megtörténne.”

A kutatás eredményeiről beszámolnak azon a nemzetközi konferencián, amelyet június 13-21 között tartanak Szalonikiben. Ez azonban nem jelenti, hogy nincs veszély. Az építmény nagyon régi és a restaurálások sem tettek mindig jót neki – mondják a szakemberek. Előfordult, hogy növelték a ferdülést. A 90-es években ez elérte a 4,5 fokot, a tornyot be is zárták, míg sikerült 2001-ben visszaegyenesíteni 4 fokra. Az alaphoz azonban nem lehet nyúlni.  Tizenöt évvel ezelőttig fél centit dőlt évente, most állandóan megfigyelés alatt tartják és továbbra is vizsgálják együttműködve a kínai Fucsou egyetemmel.

Szólj hozzá

történelem építészet középkor Olaszország Pisa