2018. jún 09.

A robotok menthetik meg az elöregedett népességet

írta: Göbölyös N. László
A robotok menthetik meg az elöregedett népességet

robot-video.jpg

Közgazdászok jelzik, hogy a munkaerő növekedése világviszonylatban csökken, és ez globális problémákat okoz – írja a Panorama.

A demográfiai növekedés lelassulásának kombinációja a lakosság elöregedésével párhuzamosan a munkaerő számszerű csökkenésével jár.  Andrew Kenningham írja a Capital Economics-ban, hogy mindez súlyosan befolyásolja a következő egy-két évtizedben a gazdasági növekedést és a nők, az öregek bevonásával csak részben lehet kompenzálni.

Az előrejelzések szerint 2050-en belül a demográfiai növekedés alig fogja elérni a 0,8%-ot a legutóbbi évtizedek 1-2%-ával szemben, míg a munkaerő növekedése 2030-ig lecsökkenhet 0,4%-ra. A visszafordíthatatlan és hosszúnak ígérkező periódus azt eredményezheti, hogy a 65 éves és azt meghaladó emberek száma megduplázódik 2050-ig, míg a 15 éven aluliaké 8%-kal csökken.

Ennek közvetlen következménye, hogy a gazdasági növekedés  az átlag 3,5%-ra 3,1%-ra csökken.

Az American Economics Association, amelynek tagjai híres akadémikusok, úgy véli, hogy az automatizálás és a mesterséges intelligenciák gyors fejlődése ellensúlyozni tudják ezt a tendenciát. Vagyis a robotokra bízhatjuk a hiányzó emberi munkaerő helyettesítését.

Szólj hozzá

gazdaság társadalom mesterséges intelligencia munkaerő-piac