2018. jún 10.

Megtalálták a gyíkok ősét

írta: Göbölyös N. László
Megtalálták a gyíkok ősét

174950976-b605ab22-eb63-42b2-8457-190d6b524fc8.jpg

A Dolomitokban talált kövület átírja a gyíkok és a kígyók történetét.

Ezek a csúszómászók 250 millió évükkel azonos időben éltek a dinoszauruszokkal. Az ősgyíkot a Nature mutatta be címlapján.

A 20 méter hosszú, erős lábakkal és farokkal rendelkező gyík a pikkelyesek családjához tartozott. A tudósok Megachirella wachterinek nevezték el, a fosszília a bolzanói természettudományi múzeumba került.

A legmodernebb eszközökkel sikerült rekonstruálni az anatómiáját úgy, hogy nem kellett kiszedni a kőből, amelybe beleágyazódott. Kiderült, hogy 75 millió évvel öregebb, mint a korábban talált kövületek.

A körülötte lévő karbonrétegek elárulták, hogy a Dolomitok helyén a Triász-korszak elején még egy trópusi korallsziget volt. A dinoszauruszok akkor kezdték benépesíteni a területet és a pikkelyesek is szaporodtak, azuzán, hogy a Perm-Triász kor válsága idején elpusztult a tengeri állatok 80%-a és a szárazföldiek 70%-a.

A megachirellák valamilyen módon túlélték és ott találták magukat a meleg, nedves környezetben, a szigeteken és a sekély lagunákban.

A Dolomitokban megtalált példány, valószínűleg vihar idején túl közel került a hullámokhoz, a víz alá került, majd sok millió évvel később felszínre bukkant a sziklával együtt. Itt 1999-ben fedezte fel Michael Wachtler, a Dolomitok kutatója, kövületek vadásza, a San Candido magánmúzeum alapítója.  Tőle kapta az ősgyík második nevét. A kutató miatt még bajba is került, mert az igazságszolgáltatás paleontológiai anyag illegális birtokosának tartotta.

Ekkor került a kövület Bolzanóba, ahol nem ismerték fel, hogy a pikkelyesek családjához tartozik, míg a trieszti nemzetközi elméleti fizikai laboratóriumban  nemrég Röntgen-sugaras  komputerizált mikrotomográfiával meg nem vizsgálták. Így váltak ismertté anatómiájának eddig nem látható részletei is, például az állkapcsa.

Szólj hozzá

történelem régészet gyíkok Olaszország őslénytan