2018. jún 15.

Lehet, hogy a polipok az űrből jöttek?

írta: Göbölyös N. László
Lehet, hogy a polipok az űrből jöttek?

pieuvre.jpg

32 kutató szerint a Földön élő egyes életformák az űrből származnak. Ez az elmélet vitatott, de nem teljesen elvetett.

A feltételezés, amely „panspermie” néven ismert, abból az elvből indul ki, hogy az élet a Földön teljesen vagy részben annak köszönhető, hogy földön kívüli organizmusokat juttattak el hozzánk az üstökösök és az aszteroidák. Az elmélet nem új, de most azért foglalkoznak vele újra tudományos körökben, mert a Progress in Biophysics and Molecular Biology szakfolyóiratban megjelent 32 tudósnak a Cambriai robbanás okai. kozmikus vagy földi? című tanulmánya.

A cambriai robbanás idején, amelyet mintegy 550 millió évvel ezelőttire datálnak, jelentek meg a többsejtű állatok jelenlegi leágazásai.

A Srí Lanka-i Chandra Wickramasinghe, a „panspermie” hirdetője és a tanulmány egyik készítője nagyon egyszerű példával támasztja alá az elméletet: „A polip genómája hihetetlenül komplex, 33 ezer génje van, több mint a Homo Sapiensnek. Olyan ugrás következett be a fejlődésében, amelyet csak külső genetikai beavatkozás eredményezhetett. A nagy agy, a szofisztikált idegrendszerek, a szemek, amelyek úgy működnek, mint a kamerák, a hajlékony struktúrák, a képesség, hogy egy pillanat alatt megváltoztassa rejtőzködési céllal a színét, a formáját – és ez csak néhány jellemzője, ami hirtelen eszembe jutott.”

A Srí Lanka-i tudós és kollégái lehetségesnek tartják, hogy a polipok genómáját, égitestek által hozott retrovírusok is módosíthatták. Sőt, azt is elképzelhetőnek tartják, hogy fagyasztott tojások jutottak az űrből a Földre, amelyekből egyes fajok kifejlődhettek.

Ezek az elméletek éles ellentétben állnak a tudomány jelenleg elfogadott álláspontjainak nagy részével, de azért ébresztenek bizonyos kíváncsiságot még a szkeptikusokban is.

Karin Moelling, a berlini Max Planck intézet virológusa azt mondta, hogy a tanulmány hasznos és figyelemre méltó. Igaz, azt is hozzátette, hogy az űrből érkezett vírusokról, állatokról szóló részt „nem lehet komolyan venni.”

 

Szólj hozzá

tudomány biológia űr polip