2018. júl 19.

Megbízható-e a média? Döntsék el a FB-felhasználók

írta: Göbölyös N. László
Megbízható-e a média? Döntsék el a FB-felhasználók

9de0d1dde8a690159a2ff9b5e116bb4e_xl.jpg

Egy kísérleti szakasz után indult el hivatalosan az értékelés. A felhasználóknak azt a kérdést teszi fel a Facebook, hogy ismeri-e ezt vagy azt a honlapot és hitelesnek tartja-e. Az akció első körben Olaszországra, Nagy-Britanniára, Németországra, Franciaországra és Spanyolországra terjed ki.

A válaszok alapján díjazzák a leghitelesebbnek tartottakat – írja az L43 – ami abban áll, hogy híreik közlése elsőbbséget élvez. Ez azonban a felhasználók véleményének alakulása szerint változhat.

A szakértők szerint azonban felmerül, hogy ez a módszer csökkenti-e a ma megfigyelhető polarizációt a médiában, és nem áll-e fenn az a kockázat, hogy a díjazottakat a felhasználók egy idő után automatikusan hitelesnek fogják tartani. Azt azonban pozitívnak tartják, hogy a kezdeményező egy közösségi oldal és nem a felhasználók által szervezett kampány.

Mark Zuckerberg az elmúlt hónapokban elmondta, hogy fontolóra vettek más utakat is, például külső  szakértők igénybe vételét, de egyik sem oldotta meg a választás objektivitásának problémáját. Ezzel együtt nemcsak a felhasználóknak feltett két kérdésre adott válasza alapján döntenek a hírek rangsoráról, hanem ezt kombinálják a Facebook algoritmusai által feldolgozott adatokkal, amelyek sok elemet tartalmaznak, többek között  szerepel a like-ok és a megosztások mennyisége is. Igaz, ez utóbbiak már manipulálhatók is, ráadásul gyakran előfordul, hogy egy tetszetős hírt sokan lájkolnak, osztanak, mire kiderül, hogy álhírről van szó…

Szólj hozzá

média álhírek Facebook