2018. aug 14.

Önéletrajzi hipermemóriások

írta: Göbölyös N. László
Önéletrajzi hipermemóriások

cc9708cc-8449-11e8-b2f5-bc35ca3a3794_0_5625-kx1g-u11101737807109i8e-1024x576_lastampa_it.jpg

A római Santa Lucia alapítvány, a La Sapienza, a portugáliai és a California-Irvine egyetemek bevonásával kutatást folytatott annak érdekében, hogy az orvostudomány alaposan megismerhesse és gyógyítani tudja az emlékezés kóros elváltozásait.

Nyolc olyan olaszt sikerült találniuk, akiknek „önéletrajzi hipertóniásan” működik a memóriájuk.

Rájuk az a jellemző, hogy nemcsak nevezetes eseményekre emlékeznek vissza, janem a normális napokra is, amelyeket az emberek többsége egyáltalán nem, vagy csak homályosan tud felidézni.

„Monitoroztunk 8 „hipermemóriás” személyt és 21 „normo-tipikust” az összehasonlítás miatt 2013-tól. Különleges dolog, hogy gondolkodás nélkül fel tudnak sorolni egy évekkel ezelőtti eseménytelen napnak minden részletét (pl. milyen ruhát viseltek, mit ettek ebédre)” – magyarázta Valerio Santangelo, a perugiai egyetem kutatója.

A maga nemében első kutatás, amelyet funkcionális mágneses rezonancia igénybe vételével végeztek annak megértésére, hogy milyen neuro-biológiai mechanizmusok vannak e különös emlékező képesség mögött, azt mutatta ki, hogy a hipermemória lényegét tekintve a következőn alapul: az adott személy homlokkéreg és a hippokampusz közötti csatornán keresztül elő tud hívni az emlékezetéből olyan részleteket is, amelyre mások képtelenek. Ez újabb lépést jelent előre a bonyolult agyi folyamatok megismerésében, majd a rendellenességek kezelésében.

 

Szólj hozzá

agy emlékezet orvostudomány Olaszország