2018. aug 23.

Egy meteorit, amely a Naprendszer eredetéről mesél

írta: Göbölyös N. László
Egy meteorit, amely a Naprendszer eredetéről mesél

oldest-meteorite-2.jpg

A NWA 11119-nek elnevezett meteorit ősrégi és különbözik az eddig ismertektől, világosabb színű és sok szilíciumot tartalmaz. Mauritániában találták meg és 4,5 milliárd évével az első naprendszerből származhatott.

Az új-mexikói és arizonai egyetemek, valamint a NASA kutatói elemezték a követ, amely szerint a bolygók kialakulásának kulcsa lehet.

Amikor az új-mexikói egyetem kutatója doktorátusára készülve megkapta elemzésre a meteoritot, feltűnt neki szokatlan színe és a benne lévő zöld kristályok. Az elemzés jelentős mennyiségű szilícium tartalmat mutatott ki, ami az eddig vizsgált meteoritokra nem volt jellemző. Ennek a meteoritnak a 30%-a a trimiditből, azaz szilícium-dioxidból áll. Hasonló arányok csak a földi eredetű vulkáni kőzetekben vannak. Az eddig vizsgált meteoritokban inkább bazalt dominál.

A vegyi elemzések és az izotópok megerősítették, hogy a meteorit nem a mi bolygónkról való, de azt még nem sikerült megtudni, hogy a naprendszeren belül honnan. Az ilyen meteoritok – mondják a kutatók – előhírnökei a bolygók kialakulásának és segítenek megérteni, hogy ezek hogyan formálódtak.  

Szólj hozzá

tudomány csillagászat meteorit USA Mauritánia