2018. aug 25.

Mi befolyásolja a tájékozódási képességet?

írta: Göbölyös N. László
Mi befolyásolja a tájékozódási képességet?

http_media_06blog_it_4_42c_roma-14-maggio-2014-muro-torto-paralizzato-586x439.jpg

A férfiak általában ügyesebbek tájékozódnak, mint a nők, de a különbség a két nem lehetőségeitől is függ.

1500 km-re a partoktól egy megrongálódott vitorlás hánykolódik a Csendes-óceánon. Egy nő kormányozza ki és szembeszáll a viharral, megmenti sebesült társát. Igaz történet vitt filmre a Maradj velem című művében Baltasar Kormakur. Az eset 1983-ban történt, amikor egy vitorlázó pár 40 nap után jutott partra a nő ügyességének köszönhetően.

A történet lerombolja a sztereotípiákat, bizonyítva, hogy a nők is tudnak úgy tájékozódni – nehéz körülmények között is- mint a férfiak. Ezt nemrég tudományosan is bizonyították 57 ország 500 ezer polgárával végzett kísérletben.

A kísérletből a kutatók azt szűrték ki, hogy a nők állítólagos rosszabb tájékozódási képessége nem adottság, hanem lehetőség hiányából adódik. Azokban az országokban, ahol nagyobb az egyenlőség a nemek között, tájékozódási képességben kisebb  a különbség.

A kutatók egy okostelefonos játékot alkalmaztak, amely a játékosokat elviszi az Északi-sarkra és lakatlan szigetekre, ahol csónakban ülve kell egy megadott helyre eljutniuk. A Sea Hero Quest játékot 2016-ban fejlesztetté ki azzal a céllal, hogy segítse a kutatókat az öregkori demenciával és az Alzheimer-kórral kapcsolatos információk összegyűjtésében. Az alkalmazás lehetővé teszi a térben való tájékozódás képességének mérését és a korai gyors diagnózis felállítását, mivel ezeknek a betegségeknek egyik legelső jelei éppen a tájékozódási képesség romlása.

Kiderült, hogy a tájékozódásban sokat nyomba a latban a kor. A legjobban a 18 éveseknél működik. Az eredmények szerint, akik Ausztráliában, Új-Zélandon, vagy az európai és amerikai északi szélességi fokokon élnek, szintén jobban tudnak tájékozódni. Ez érvényesül a gazdag országok lakóinál, valószínűleg az iskolázottság, az egészségügyi ellátás és a nagyobb utazási lehetőségek miatt.

Végezetül egy személyes történet. 2002-ben jártunk először együtt Rómában Életem Párjával. Én előzőleg négy évig éltem ott, és legalább tucatszor jártam az Örök Városban. Négy évvel később ismét Rómában voltunk, de akkor nem kerestük fel azt a környéket. Eltelt újabb hét év. A kétezer éves Muro Tortónál bukkantunk ki, amikor Életem megszólalt: „Ha a fal mentén most elindulunk balra, odajutunk első szálláshelyünkre”. A két út között 11 év telt el. És pontosan így  volt….

Szólj hozzá

férfi agy egészség tájékozódás