2018. sze 02.

A szörf Kalifornia állami sportja lett

írta: Göbölyös N. László
A szörf Kalifornia állami sportja lett

oc_huntington_surf_kg_1280x642.jpg

Kalifornia hivatalosan az állam sportjává nyilvánította a szörfözést. A nyugati partnak ezen a részén San Diego és az Oregon állammal való határ közötti 1750 km szakasz valóban szörfparadicsom, a hullámok itt már évtizedek óta vonzzák az amatőr és profi sportolókat. Nem véletlen, hogy már a 60-as évek elején a Beach Boys együttes a hullámlovaglás életérzését vitte be a zenéjébe, és teremtett műfajt vele.

A törvényt, amelyet Jerry Brown kormányzó írt alá, Al Muratsuchi, az állami törvényhozás képviselője terjesztette elő. „Egyetlen más sport sem tudja úgy képviselni a kaliforniai álmot, a természettel való harmónia lehetőségének állandó keresését” – mondta a honatya, aki középiskolás kora óta szörfözik, ráadásul a hullámlovasok kedvenc helyének, Torrance-nak képviselője.

A szörf persze nem kaliforniai eredetű, a polinéziai szigetek lakói művelték, Kaliforniába Hawaii-ról érkezett. Az „Arany Államban” tökéletesítették a technikáját a „shooting the curl”-lel, a hullám alatti átcsúszással, vagy a „hanging 10”-nel, amelynek lényege, hogy a szörföző a deszka elején áll, míg a deszka vége száguld a hullámokon.

Az állam a szektor iparának Mekkája. Évi 6 milliárd dollár a bevétele.  Kifejlődtek a kifinomult technológiák is. A helyi cégeknél sok szörfös múltú űrtechnikus is dolgozik. Ők fejlesztették ki az innovatív formákat. A deszkák könnyebbek, biztonságosabbak, könnyebben irányíthatók lettek, egyszerűbb rajtuk egyensúlyozni.

A kaliforniai szörfőrület elterjedésében fontos szerepe volt a végül hat folytatást megért Beach Party című filmnek, amelyben a zenét a Beach Boys mellett a Jan & Dean duó és Dick Dale játszotta. A szörf a helyi mitológia része lett, Huntinton Beach-ben már múzeumot és hírességek falát is létrehoztak.

Redondóban szobra van George Freeth-nek, akit Kalifornia első szörfözőjének tekintenek. Ő 1907-ben kezdte elkápráztatni bravúrjaival a tengerparti bámészkodókat.  Igaz, hogy hawaii származású volt, és a szigetek körül  sajátította el ezt a sportot….

Szólj hozzá

sport kultúrtörténet USA Kalifornia