2018. sze 08.

A négynapos munkahété a jövő

írta: Göbölyös N. László
A négynapos munkahété a jövő

classy-ideas-work-at-home-business-ideas-modest-design-small-home-business.jpg

A smart working, azaz a rugalmas munka kifejezés már jó ideje ismert a munka világában, bár ez sok helyütt többnyire azt jelenti, hogy lehet dolgozni látástól vakulásig…Valódi értelme, hogy a munkát nem feltétlenül a munkahelyen, hanem otthon is lehet végezni, és erre a számítógép, a tablet és az okostelefonok világában van is jócskán technikai lehetőség.

A legújabb kezdeményezés a munkaszervezésben a négynapos munkahét bevezetése változatlan fizetéssel – írja a Business Insider.

A Forbes szerint ez azonos irányba halad a milleniálok életfelfogásával, amely elsőbbséget ad az életminőségnek, az élet és a munka arányainak kiegyensúlyozottságának.

A négynapos munkahetet már tesztelte is egy cég, a 240 alkalmazottat foglalkoztató Perpetual Guardian új-zélandi társaság, amely vállalati kérdésekkel, végrendeletekkel, örökségekkel foglalkozik. Két hónapig ebben az új rendszerben dolgoztak és a felmérés pozitív eredményeket hozott.  Az alkalmazottak lelkesek, arra kérik a vezetőket, hogy vezessék be állandóra. A vezetők is elégedettek a teljesítményükkel. Jobban koncentrálnak – ismerték el az alkalmazottak – jobban észreveszik a hibákat, alternatív megoldásokat találnak az eddig megoldatlan problémákra.

Az aucklandi egyetem kutatóinak, akik a felmérést végezték, elmondták, hogy a magánéletük is jobban alakul a plusz egy szabadnapnak köszönhetően: többet tudnak foglalkozni a családdal, a gyerekekkel, a szülőkkel. Erősíteni tudják a kapcsolataikat, a barátokkal. Még önkéntes munkára is marad idejük.

 

Szólj hozzá

munka társadalom munkahely Új-Zéland