2018. okt 06.

„Aki szerette, gondoljon rá”

írta: Göbölyös N. László
„Aki szerette, gondoljon rá”

romy_schneider_550x728.jpg

Alain Delon szeptember végének egyik napján bement a Le Figaro szerkesztőségébe, hogy a születésnapi rovatba megjelentesse a következő szöveget: Rosemarie Albach-Retty, azaz Romy Schneider ma lenne 80 éves. Aki szerette, és most is szereti, gondoljon rá. Köszönöm. Alain Delon.”

A 83 éves francia filmsztár máig nem tudja elfelejteni legnagyszerűbb partnernőjét, kedvesét, akivel 55 évvel ezelőtt szakított ugyan, de a kettejük közötti vonzalom örökre megmaradt. Ahogyan örökre emlékezetesek maradnak közös filmjeik, a Christine, amit még 1958-ban forgattak, a Trockij meggyilkolása, és mindenekelőtt a Medence című pszicho-krimi.

Delon 10 évvel ezelőtt hasonló üzenetet publikáltatott Romy születésének 70. évfordulóján.

Amikor 1982. május 29-én a színésznőt halva találták vőlegénye, Laurent Petin producere házában, Delon, aki az előző években legfeljebb egy-egy képeslapot küldött neki, hosszú szerelmes levélben fordult hozzá, amely a Paris-Match-ban jelent meg: „Nézlek, amint alszol. itt vagyok melletted, hosszú fekete-piros tunikában, hímzéssel a melleddel. Azt hiszem, virágok, de nem nézem őket. Búcsúzom tőled, a leghosszabb búcsúval. Nézem, ahogy alszol, azt mondják, meghalták. Rád gondolok, rám, ránk. Arra, hogy miben vagyok hibás. Pihenj. Itt vagyok közel. Hála neked, megtanultam egy kicsit németül. Ich liebe dich. Szeretlek, szeretlek, Puppelém.”

Delon nem ment el a temetésre. Előtte három fényképet készített Romy-ról. Az egyiket ma is a kabátja zsebében tartja.

1963.december 18-án Romy Schneider visszatért Hollywoodból és belépett a lakásba, ahol öt évig együtt éltek. Egy csokor rózsa és egy cédula várta: „Elmentem Mexikóba Nathalie-val. Ciao. Alain” (Nathalie Barthelemy-vel két évvel később házasodtak össze, de ez a kapcsolat sem lett örökéletű Delon számára.).

Delon és Schneider a filmforgatások idején állandóan együtt voltak, különben ritkán találkoztak. Delonnak voltak más szeretői is, például az énekes-színésznő Nico, akitől fia született. A gyereket soha nem ismerte el, az anyja nevelte fel. 13 évig élt együtt Mireille Darc-kal, aki tavaly halt meg, és az ő távozása is nagyon megviselte az egykori híres férfiszépséget.

alain-delon-romy-schneider-est-un-mythe.jpg

Romy, mint később bevallotta, irigykedett partnere óriási sikerére. Pedig az ő is mély nyomot hagyott a filmművészeten, és nemcsak az unalomig ismételgetett Sissy-vel, hanem olyan filmekkel, mint Az élet dolgai, a Mocskos kezű ártatlanok, az Utolsó vonat, A bankárnő, vagy utolsó alakítása, A Sans-Souci utazója. „Életem legfontosabb férfija Delon maradt – írta a naplójába – Mindig kész segíteni. Sohasem hagyott magamra.”

Delon 1968-ban csak úgy vállalta A medence főszerepét, ha partnere Romy lesz, és mellette állt akkor is, amikor a színésznő fia tragikus körülmények között meghalt. Ezt a csapást azonban Romy Schneider soha nem heverte ki. Alkohol- és gyógyszerfüggő lett, és könnyen lehet, hogy halálát nem véletlen túladagolás okozta.

Delon 2011-ben jelentette meg Életem asszonyai című, fotókkal illusztrált könyvét. „Tisztelettel azok iránt, akik szerettek és akiknek mindent köszönhetek. Nekik akartam mindig a legszebb, a legnagyobb, a nagyerősebb lenni és ezt kiolvasni a szemükből.”

 

Szólj hozzá

mozi évforduló Ausztria Franciaország Romy Schneider