2018. okt 18.

Az első benyomás megváltoztatható

írta: Göbölyös N. László
Az első benyomás megváltoztatható

business-image1.jpg

Természetünknél fogva készek vagyunk megváltoztatni valakiről az első benyomás alapján kialakult véleményünket. Például, ha valaki először úgy viselkedik, hogy nem tetszik nekünk, később még más színben láthatjuk, arra gondolva: talán tévedtünk, vagy ő viselkedett csak akkor nekünk nemtetszően. Eme adottság nélkül nagyon szegényesek lennének a kapcsolataink.

Számos kutatás foglalkozott azzal, hogy miként keletkeznek bennünk az első benyomások, de keveset tudunk arról, hogy miért változtatjuk meg ezeket és hogyan.

A Yale egyetem tudósai most ezt a hiányt próbálják pótolni. Megállapították, hogy a rossz benyomások általában erősebb hatással vannak ránk, és ennek lehet racionális magyarázata a fejlődés szempontjából. Az, hogy éberek és óvatosak vagyunk azzal, aki árthat nekünk, olyan magatartással szemben, amely nem a mi értékrendünk szerint való. Kapcsolatteremtési szempontból azonban hátrányokkal járhat. A fejlődés során ezért kialakult bennünk, hogy ítéleteinkben nagyobb rugalmasságot tanúsítunk.

A kutatók  kísérletükbe 1500 embert vontak be. Megkérték őket, hogy mondjanak véleményt két ismeretlenről, akiket választás elé állítottak: pénzért hajlandók-e fájdalmat okozni egy harmadik személynek. A résztvevők az első benyomás alapján jónak minősítették azt, aki nem volt erre hajlandó, és rossznak azt, aki megtette. Viszont, amikor a rossznak ítélt ember némi megbánást mutatott, elbizonytalanodtak és kezdték megváltoztatni negatív véleményüket.

Ebből a magatartásból magyarázható az is, hogy miért tartanak kapcsolatot egyesek azokkal, akik helytelenül viselkednek.

Alexander Todorov, a princetoni egyetemi pszichológusa, a téma szakértője, a kísérlethez csatlakozva megjegyezte, hogy ez pozitív és optimista megközelítés, de a továbbiakban vizsgálni kellene, hogy változik-e és mennyire a rossz emberről alkotott első benyomásunk, ha ez a „rosszaság” velünk, vagy hozzánk közelállóval szemben nyilvánul meg. Szerinte a téma minden vonatkozására még nincsenek világos válaszok.

 

Szólj hozzá

társadalom életmód első benyomás lélektan