2019. jan 02.

Gyorsan bomló kozmetikai tégelyek

írta: Göbölyös N. László
Gyorsan bomló kozmetikai tégelyek

211151975-17ccfeee-25cd-4219-ac1d-927abce11b41.jpg

Huszonegy napra van szüksége egy új, fahulladékból és más természetes anyagokból készített műanyagmentes terméknek, hogy felbomoljon és ne szennyezzen.

„Kb. annyi idő kell neki, hogy komposztálódjon, mint a krumplinak” – mondta mosolyogva Suvi Haimi, aki társával, Laura Kyllonennel találta ki a Sulapacnak nevezett biotégelyt, amelyet kozmetikai szerek tárolására szánnak.

A két finn biokémikus már évek óta kísérletezett és 2016-ban talált rá a jó formulára. A start-upot azóta többször is kitüntették, megkapta többek között a Green Alley Awardot. A formula titok, annyit azonban elmondta, hogy legalább olyan ellenálló, mint a műanyag, a tengerben egy év alatt olvad el és otthon a polcon három év után lesz használhatatlan.  A használati utasításban még az is benne van, hogy nem szabad sokáig vízben vagy földben tartani – tréfálkoznak a feltalálók.

A tégelyeket 2019-ben kezdik forgalmazni és még ugyanebben az évben szívószálakat is elkezdenek gyártani ugyanabból az anyagból, majd később élelemtárolókat is, de ehhez szükségük lesz más cégek segítségére.

A nagy kozmetikai márkák részéről már van érdeklődés. A Chanel például tervezi, hogy termékeit Sulapacban árusítja.

A feltalálók a gyártás bővítését műanyagot előállító régi gyárak átalakításával akarják megoldani.

A Sulapachoz szükség faanyag szerintük nem veti fel az erdőtelenítés problémáját, mivel Finnország faipara elegendő hulladékot biztosít hozzá, de a jövőben szóba kerülhet a fa helyettesítése más természetes anyagokkal.

 

 

Szólj hozzá

környezetvédelem kozmetika Finnország műanyagpótló