2019. jan 19.

Zahi Hawass megtalálta Kleopátra sírját?

írta: Göbölyös N. László
Zahi Hawass megtalálta Kleopátra sírját?

27211727258_669ff8b356_b.jpg

Az egyiptomi Királyok Völgyében  és Alexandria környékén  jó ideje keresték már a régészek Kleopátra királynő sírját és feltételezték, hogy nagy szerelmével, Marcus Antoniusszal együtt temették el.

A legújabb kutatásokról a világ jelenlegi legnagyobb tudású egyiptológusának tartott Zahi Hawass professzor számolt be a palermói egyetemen. Előadásában Hawass bejelentette, hogy sikerült azonosítani a királynő temetkezési helyét és már nyomon vannak Antonius sírjával kapcsolatban is. Kleopátra hívei ugyanis az uralkodó mumifikált testét elrejtették egy szent helyre, és így egyesítették őket szimbolikusan a szerelem és a halál közös sorsában.

Hawass beszélt a gízai ásatásokról és arról a temetőről, ahol 27 sírt találtak, a Kheopsz piramisról, amelynek belsejében robotokkal találtak meg titkos termeket, folyosókat. Ez utóbbi kutatások során találtak egy nagy üres teret is, amely köré legendákat építettek fel, de a professzor szerint nincsen ott semmi felfedezni való. Végül visszatért a Tutankhamon halálával kapcsolatos feltételezésekre. Mivel múmiája koponyáján van egy lyuk, elterjedt elmélet, hogy gyilkosság áldozata lett. Hawass viszont meg van győződve arról, hogy a fiatal fáraó maláriában halt meg.

Szólj hozzá

történelem régészet Egyiptom Kleopátra