Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

A nők még korántsem egyenlők a férfiakkal

pay-gap-politics-bad-for-men-and-women.jpg

A Világbank február 27-én közzétett tanulmánya szerint világviszonylatban a nők a férfiak jogainak csak háromnegyed részét birtokolják – írja a Le Figaro.

„Ha a nők egyenlő eséllyel rendelkeznének, a világ nemcsak igazságosabb, hanem virágzóbb is lenne” – jelentette ki Kristalina Georgieva, a Világbank ideiglenes elnöke egy közleményben. Kiemelte, hogy bár a reformok sok helyen jó irányba haladnak, 2,3 milliárd nő még mindig nem teljes joggal rendelkező polgár.

A tanulmány 187 ország 10 év alatt összegyűjtött, 8 mutató alapján készült. Megállapította, hogy globális szinten figyelemre méltó a fejlődés. Az átlag eredmény a 100-as skálán 70-ről 75-re lépett. 131 ország 274 reformot vezetett be a női egyenjogúság érdekében. 35 országban léptek fel a törvény szigorúval  a nők szexuális zaklatása ellen. 22 országban szüntették meg a nőknek a gazdaság egyes szektoraiba való korlátozását. Dánia, Luxemburg, Franciaország, Belgium, Svédország, Lettország érte el a 100-as skálán a maximumot, ami azt jelenti, hogy ezekben az országokban teljes az egyenjogúság a két nem között a mért területeken. Magyarország indexe 93,75.

56 országban azonban 10 év óta nincs semmi változás, diszkriminatív törvények akadályozzák a nők szakmai pályáját.

A legnagyobb előrelépést 10 év alatt Dél-Ázsia tette, 50-ről 58,36-ra jutott, Délkelet-Ázsia és a Csendes-óceán térségi országok követik 64,8%-ról 70%-ig.

Latin-Amerika és a Karib-tengeri országok 79%-on állnak.

Leghátul a Közép-Kelet és Észak-Afrika kullog 47, 37%-kal, bár a Világbank szerint reményt keltő változások vannak pl. Algériában és Libanonban bevezettek olyan törvényt, amely bünteti a családi erőszakot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbubo2 2019.03.12. 18:34:34

1. férfiak és nők nem egyenlőek és nem is lesznek soha. ezért van női meg férfi verziója minden sportnak mert férfiak ellen nők sohasem nyernének. mert mások.
2. ott ahol a legnagyobb az esélyegyenlőség a kimenete a legnagyobb. nincs nagyobb különbség férfiak és nők között kimenetelben mint a skandináv országokban.
3. az egyenjogúság nem azonos az egyenlőséggel
equality of opportunities does not mean equality of outcome.
javaslom Jordan Petersont.
van még mit tanulni a cikkironak

midnightcoder2 2019.03.12. 18:45:06

Valóban, nálunk Pl. elenyészõ a kukásautón dolgozó nõk aránya.

Kivlov 2019.03.12. 19:00:28

És ezzel nincs is baj...

Obszerváló 2019.03.12. 19:07:10

@midnightcoder2: Továbbá sokkal kedvezőbb feltételekkel mehetnek nyugdíjba, sokkal többet költ rájuk az eü kassza, pedig sokkal kevesebbet fizetnek be, az oktatásban annyira nekik lejt a pálya, hogy szinte már függőleges és még hosszan sorolhatnám.
Szóval tényleg nincs egyenjogúság.

Az Ellenálló 2019.03.12. 19:55:56

@drbubo2: Csakhogy a cikk lényege nem ez. Európában megvalósult az egyenlőség (most a konkrét százalékoktól vonatkoztassunk el, szerintem nem fejezhető ki ez ilyen egyszerűen), de a világ számos pontján nem. A feministákra szükség van, de nem itt, hanem az arab és ázsiai országokban, ahol a nőket továbbra is elnnyomják.

Jordan Peterson pedig egy ultrakonzervatív pöcs, nem hiszem, hogy tőle kellene tanácsokat megfogadni.

Zsuzsi25 2019.03.12. 20:01:30

@midnightcoder2: Az egyenlőség nem arrol szol, hogy akkor menjenek a nok is a bányába meg "kukásautora" dolgozni, hanem arrol, hogy HA akar, dolgozhat ott IS! De ha tanulni akar, es egy kenyelmes irodaban akar dolgozni, akkor legyen ra lehetosege ugyanugy, ahogy egy ferfinek. Szerintem ez teljesen jol mukodik. A foiskolara jutashoz, ugyanannyit kell letenni az asztalra egy nonek, mint egy ferfinek.
A noi ferfi egyenloseg szerintem magasabb szinteken mutatkozik meg. Pl not sokkal nehezebben neveznek ki manager poziciora.

serantnemo 2019.03.12. 20:39:34

Mi van akkor ha két nő ugyan azért a munkáért nem ugyan annyit leres?

ThemePHL 2019.03.12. 20:40:48

@Zsuzsi25:
"Pl not sokkal nehezebben neveznek ki manager poziciora."

Ennek mi az oka szerinted?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.03.12. 20:51:10

100%?? Mi ez a hülyeség? Alapból úgy indul a felmérés, hogy csakis a nők lehetnek korlátozott jogúak a férfiakhoz képest? Olyan ország nincs is, amelyben, mondjuk, 115% lett az eredmény, mert a nők kitüntetettebb szerepet játszanak?

A Világbank kétségkívül az egyik leghitelesebb és legpredesztináltabb intézmény a nemi egyenjogúság méricskélésére.

különvélemény 2019.03.12. 22:51:06

"Közép-Kelet"
Nincs ilyen bakker, Közel-Kelet és Távol-Kelet van.
Tanulj már meg magyarul.
Wikipédia: "A Közel-Kelet (néhol helytelenül az angol kifejezést fordítva Közép-Kelet) "

Egyébként egyetértek.
Hol vannak a feministák, akik Szaúd-Arábiában követelnék a nők egyenjogúságát, vagy a többi xy országban?
Miért itt akarnak CEO-k lenni, miért nem Kínában szénbányászok?

különvélemény 2019.03.12. 23:00:07

Mutass egy olyan statisztikát, ami ránk vonatkozik, nem valami zavaros világbanki mashup.
valami nyugatit, ja, ott mindig megbukik az elmélet, mert a nők inkább kiváltságosak?
Számtalan kísérlet volt már a nök "elnyomásának" bizonyítására, mindegyik ellenkező eredmánnyel zárult.
Volt, ahol (top tech cég) robotokra bízták a felvételit, tehát tisztán a CV alapján döntött a rendszer, végeredmény: több férfi, volt ahol csak a nemet titkolták el, de emberek döntöttek, végeredmény: több férfi.
A balos BBC csinált "egyenlősdit", nagyjából ugyanannyi férfinak emelték a fizetését, mint nőnek, tehát hatalmas öngól, mert ezek nyilván nem voltak egy szinten. (mármint a kevesebbet kereső nő a többet keresőhöz képest és ugyanez férfiban és keresztben).

annamari4062 2019.03.12. 23:19:23

@különvélemény: A robotok emberek által betáplált szempontok alapján válogatnak.

annamari4062 2019.03.12. 23:28:04

@különvélemény: Egy nem Szaud-Arábiában élő feminista természetesen a saját hazájában, szűkebb, tágabb környezetében tapasztalt anomáliákra akar elsősorban megoldást találni. Téged vigasztal, ha pl. a minimális egzisztenciádat is nehezen tudod megalapozni a saját hazádban, hogy bezzeg máshol éhen a halnak az emberek, ehhez képest milyen jó neked.
Te akarsz Kínában szénbányász lenni?

különvélemény 2019.03.12. 23:28:40

@annamari4062:
Bocs, rosszul fogalmaztam, ezek "intelligens" robotok voltak, magyarul a ma divatos öntanuló, "deep learning" fajták, amik elemzik az eddigi adatokat és az alapján döntenek.

Nem egy ilyen volt, megtörtént Kaliforniában, és Ausztráliában is, mindenhol több lett a férfi "jelölt" mert persze a végén ember döntött, mint a női. Tehát pusztán logikai alapon a STEM szektorban a férfiak CV-je jobb volt.
Az emberek a nők javíra csaltak.
Ez ellen küzdenek a feministák, egy torz logika alapján, hogy egyáltalán ne legyen szempont a rátermettség, 50-50 és kész.
De ezt valahogy a nővéreknél, a szociális munkásoknál, vagy a rákhalászoknál nem erőltetik, kizárólak a top szakmákban.
Persze ott sem mindenütt, mert egy átlag női topmodell 10x annyit keres, mint egy férfi, de ez nem érdekes...

különvélemény 2019.03.12. 23:32:01

@annamari4062: "Te akarsz Kínában szénbányász lenni? "

Ja, azt hittem ez az egyenlőségről szól, nem arról hogy te pénz akarsz, munka nélkül.
Rákhalásznak elmennél e?
Az egy valag pénz, igaz, pár százalékos a halálozási arány.
Ja az sem, te csak a csillogó állásokat akarod "kvóta" alapján és nem rátermettség alapján megszerezni...

annamari4062 2019.03.12. 23:34:43

@drbubo2: Testi erő tekintetében nem nyerhetnek a nők, de szerencsére civilizált társadalmakban már ennek a mindennapi életben nincs jelentősége. Sok más tekintetben viszont nyerhetnek és nyernek is a nők, amit nap mint nap látunk magunk körül.

annamari4062 2019.03.12. 23:37:23

@különvélemény:Ki mondta, hogy pénzt akarok, munka nélkül? Te rákhalász vagy? Tudnál Magyarországon olyan csillogó állást mondani, amit kvóta alapján kapott meg nő?

különvélemény 2019.03.12. 23:45:01

@annamari4062:
A cikk a világbank felméréséről szól, nem Mo-ról.
A feministák is nyugaton hangosak, hogy őket mennyire elnyomják a férfiak, és kvótákat követelnek, persze csak a vezető pozíciókban, mindenhol máshol jó nekik az "elnyomás".
Az egész a baloldali politikusok általi megvezetés, mert a nők könnyebben döntenek érzelmi alapon, így őket könnyebb befolyásolni.
Mint amikor egy olajcég zöld reklámot nyom, ami manapság szokás.
Egy férfi röhögőgörcsöt kap tőle, egy nőt megérinti a "társadalmi szerepvállalás".
Az egész egy nagy manipuláció.
ha a nagyvállalatotokon múlna, nekik csak férfi vezetőik lennének, és csak női politikusoknál kellene lobbizniuk.
Ez lenne az ideális felállás nekik és ezért is küzdenek az általuk birtokolt nyugati tömegmédiában.

annamari4062 2019.03.12. 23:49:55

@különvélemény: Az intelligens robotok is emberek által meghatározott kondíciók alapján döntenek. A nagyobb cégek használnak ilyen programokat, de a te által emlegetett eredményről egyetlen amerikai cégnél történt meg tudomásom szerint. Miután a háztartás, gyermeknevelés terhei esetében eleve azt feltételezik, hogy az a nőre fog hárulni, így ők hátránnyal indulnak az állások elnyerésénél, megtartásánál. Ezen az igazságtalan beidegződésen kell változtatni.

annamari4062 2019.03.13. 00:04:45

@különvélemény:Az számodra mindenesetre megnyugtató lehet, hogy Magyarországon nincsenek kvóták alapján elnyert állások. :) Amint nem lesznek előítéletek a munkaerő piacon a nemek otthoni leterheltségével, gyermekvállalással, stb kapcsolatban, kvótákat sem fognak követelni. Magyarországon bizonyos férfiszervezetek pl. az elvált apák esetében követelnek kvótákat a gyermekelhelyezéssel kapcsolatban, mert ott pedig őket sújtják az előítéletek.
A férfiak semmivel sem racionálisabbak, mint a nők. A hatalommánia, a kérkedés, a mások legyőzése mindenáron sok ostobaságba belevitte már a férfiakat is. :)

különvélemény 2019.03.13. 00:05:38

@annamari4062:
Nem egy vállalatnál, de mindegy, nem fogom most megkeresni.
nem programozzák, ezt nehéz megértenie egy laikusnak.
Beadják az elmúlt mondjuk 10 év adatait, hogy ebből döntsd el, kit vegyünk fel holnap. Persze ez nem azonnali, közben a gép elemzi az adatokat.
De jellemzően a robot készítőjének fogalma sincs, mi alapján döntött a gép, nem lineáris a döntési folyamat. Ezért is mondják a nálam sokkal okosabbak, hogy vigyázni kell a robotokkal, nem a scifi filmek miatt.
De, hogy egyszerű példát mondjak, a robot feladata volt, hopgy eldöntse mi a kutya és mi a farkas, és sok husky-t farkasnak ítélt, pedig nem is hasonlít, mert havas volt a háttér, mint sok farkasos képnél, amit mutattak a robotnak, tehát nem az állat alapján döntött, hanem a környezete alapján, ami a fotókon volt.
Így már remélem érthető, hogy senki sem programozza ezeket a robotokat.
Csak annyi van megmondva nekik, hogy ez kutya, ez farkas, és ez pár százszor, onnan tanulja meg magától.

Kérdezd a bíróságokat, miért mindig a nőnek ítélik a gyereket.

annamari4062 2019.03.13. 00:12:02

@Klesk: Nem valósult meg az egyenlőség a nyugati országokban. :)

különvélemény 2019.03.13. 00:14:32

@annamari4062:
Igen, az megnyugtató, hogy meg kell küzdeni a helyért, mint Gyurcsányné, vagy Clintonné is mennyit küzdött.

De a férfiak racionálisabbak, erre van kb 500 tanulmány, míg a nincs különbségre van kb 5.
Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig, minden pozícióban a racionalitásnak kell döntenie, ilyen például a környezetvédelem.
De arról is racionálisan kell dönteni, hogy hova nem kell 100% racionalitás.

És persze vannak kivételek, de a társadalomtudomány nem a kivételeket keresi, hanem a mintákat.

annamari4062 2019.03.13. 00:17:24

@különvélemény: De azt az emberek döntik el, hogy az elmúlt 10 év mely adatát táplálják be. Nem, nem vagyok a témában laikus. :)

annamari4062 2019.03.13. 00:26:07

@Obszerváló: Az oktatásban nem lejt a pálya a nők számára. Az egészségügyben a férfiak semmi hátrányt nem szenvednek a nőkkel szemben. Az egészségügyi járulék nem kevesebb a nőknek, mint a férfiaknak, ezek butaságok. Magyarországon tényleg kedvezőbbek a nőknek a nyugdíjfeltételek (amivel azokat is nyugdíjba lehet zavarni, akik még nem akarnának menni), de ez magyar sajátosság, a cikkben szereplő felmérés pedig nemzetközi.

annamari4062 2019.03.13. 00:53:28

@különvélemény: Clintonné pályafutását azért sokan megirigyelnék. :)

A fenti cikk is egy tanulmányon alapszik, mégsem fogadod el.
Egy állás betöltésénél nem az egész férfi vagy női nemet veszik fel, hanem az adott embert. Vannak racionális és kevésbé racionális emberek mindkét nemben. Ugyanígy van más tulajdonságok esetében is.
Bizonyos férfiak pl. a saját hatalommániájuknak, kérkedésüknek az áldozatai. . Láttál már olyan férfit pl, aki sokkal drágább kocsit vett, mint amelyikre valójában anyagi kerete lett volna, csakhogy kérkedjen a többiek előtt? No, ez a tulajdonság sokszor a munkában is megjelenik, és messze nem a racionalitás jele. De mondhatnánk az agressziót, stb.

darlacko 2019.03.13. 01:49:55

A nők korábban a férfiakkal tartatták el magukat, majd erkölcstelen szövetségre léptek a szociális állammal. Az állam a nőkre többet költ (egészségügyi, szociális kiadások), válasnál a nőket hozza előnyösebb helyzetbe stb.
Megoldás lenne a mesterséges méh kifejlesztése, hogy ha egy férfi gyereket akar, akkor ne kelljen egy nőt élethossziglan eltartani, csak mert egyszer hagyta magát megtöcskölni.

A nők mazsolázgatni szeretnek. Legyen egyenlőség, de az éttermi vacsorát azért fizesse a férfi.
A nők hatalma addig tart, amíg lesz olyan férfi, aki beszopja azt a dumát, hofy a nők áldozatok.

darlacko 2019.03.13. 01:51:34

@annamari4062: Clintonné egy korrupt, hazudozó pszichopata. Ha ő lett volna elnökké választva, már a harmadik világháború után lennénk és csótányokra vadásznánk a nukleáris hamuban.

különvélemény 2019.03.13. 07:50:17

@annamari4062:
Pontosan melyik adat "szexista" egy CV-ben a nemen kívül?

különvélemény 2019.03.13. 08:09:37

@annamari4062:
Ja, ezek gyakran kívánatos tulajdonságok az üzleti életben.
Főleg ebben a globalizált világban. Ha nem vagy agresszív, eltaposnak. Jó példa erre a szociopata Steve Jobs, aki tudta, hogy mit lehet megcsinálni és mit nem, és ezt "kierőszakolta" az alkalmazottaiból. Vagy a másik oldalról szociopata példa Elizabeth Holmes, akinek Jobs volt a példaképe, és ő is nagyot álmodott, de amikor megtudta, hogy még minimum 10 évig nincs meg a technika ahhoz, amit akart, nem volt racionális, nyomult tovább a szakadék felé.

Jobs példája arra is jó, hogy igen is vannak "egyenlőbbek", Jobs meghalt, meg lehet nézni az új termékeket, látszik hogy az az ember kellett hozzá, nem lehet helyettesíteni akárkivel, persze a fanok így is bőven eltartják a céget, de már nem sokáig.

Abba ne menjünk bele, melyik nem költ többet felesleges dolgokra. :)

Lezárva a dolgot, mert ezt lehet oda vissza ezer évig. vannak férfi típusú állások, és vannak nőiek, mindenki, aki mást állít, egyszerűen hazudik, vagy agymosott és maga is elhiszi.

Hogy mondjak egy példát Arrival című film Amy Adams-el. Soha nem küldenék férfi nyelvészt egy ilyen kutatáshoz.
Szexizmus? Szerintem nem, egyszerű racionalitás. A nők sokkal jobbak a nyelvben, és sokkal árnyaltabban közelítenek meg dolgokat, ami a fenti extrém példában a világ sorsát jelenti. Ezt a film remekül bemutatja.

Zsuzsi25 2019.03.13. 17:19:39

@ThemePHL: Az, hogy egy nonel eselyes, hogy elmegy szulni. Mig egy ferfinel ez nem jatszik. Nyilvan ez ertheto is a munkaltato reszerol. Viszont itt erosen megmutatkozik az egyenlobanasmod(hiánya).

ThemePHL 2019.03.13. 20:25:12

@Zsuzsi25:

Mondjuk egy IT cégnél, a manageri pozíciók kb. milyen nemi megoszlásánál gondolnád, hogy annál a cégnél egyenlő a bánásmód? (azaz ugyanolyan eséllyel lehet egy nő is manager mint egy férfi)

ThemePHL 2019.03.13. 21:16:15

@annamari4062:
"Az számodra mindenesetre megnyugtató lehet, hogy Magyarországon nincsenek kvóták alapján elnyert állások. :) "

Vannak bizony belső kvóták. Egy konkrét amerikai világcég magyar leányánál biztos.
És bizony idővel a felvételin erősen lejtett a pálya a lányoknak, mert amúgy évek alatt úgy alakult, hogy túl sok volt a férfi és túl kevés a női munkavállaló az erőteljesen IT orientált munkakörökben.

"Magyarországon bizonyos férfiszervezetek pl. az elvált apák esetében követelnek kvótákat a gyermekelhelyezéssel kapcsolatban, mert ott pedig őket sújtják az előítéletek. "

Kvóta követelést próbáltam keresni, nem találtam. Kisegítenél?
Persze van amit követelnek. Igaszságos(abb) és nem rutinszerű döntést a gyerekelhelyezésnél.
Milyen a magyarázatot tudsz adni az ott látható aránytalanságokra?

ThemePHL 2019.03.13. 21:36:26

@annamari4062:
"Nem valósult meg az egyenlőség a nyugati országokban. :)"
Megtennéd, hogy definiálod azt amit te teljes egyenlőségnek tartasz?
Ha lehet konkrét számokkal, arányokkal és egzakt módon használható, számonkérés esetén nem vitatható, ésszerű, pontos definíciókkal.

Zsuzsi25 2019.03.14. 11:01:58

@ThemePHL: Nem teljesen ertem a kerdest.

Zsuzsi25 2019.03.14. 11:06:12

@Obszerváló: egeszsegugyben tobbet kolt rajuk az allam? :D es miert??? Mert basztok elmenni szurovizsgalatra. Elotted is ott a legetoseg. Ja, hogy derogal urulogushoz menni. - Hat igen.Ne tudd meg mit meccsesztem (immáron mar ferjemmel) akkor, amikor megismerkedtunk, hogy menjen el orvoshoz rendszeresen szurovizsgaltokra. Még háziorvosa is ugy volt csak, hogy a jogsi miatt neha kellett. De azt is levelezessel volt megoldva. Azert haltok korabban mert az egeszseges eletmod mint olyan, ismeretlen es került dolog nalatok!

ThemePHL 2019.03.14. 14:39:29

@Zsuzsi25:
"Nem teljesen ertem a kerdest."

A felvetésed az volt:
"A noi ferfi egyenloseg szerintem magasabb szinteken mutatkozik meg. Pl not sokkal nehezebben neveznek ki manager poziciora."

Amire írtam:
Mondjuk egy IT cégnél, a manageri pozíciók kb. milyen nemi megoszlásánál gondolnád, hogy annál a cégnél egyenlő a bánásmód? (azaz ugyanolyan eséllyel lehet egy nő is manager mint egy férfi)

Tehát:
Adott ITs cégnél 100 managerből hány legyen nő, amire már azt mondanád hogy egyenlőség van?

ThemePHL 2019.03.14. 15:40:59

@Zsuzsi25:
"Azert haltok korabban mert az egeszseges eletmod mint olyan, ismeretlen es került dolog nalatok!"

Persze. A férfiak azért halnak korábban, CSAK mert azt ÖSSZES férfi Magyarországon egészségtelenül él és persze az ÖSSZES nő pedig CSAKIS egészségesen...

Gondolom annak semmi köze a férfiak alacsonyabb várható élettartamához, hogy...
- szinte csak férfiak végzik az összes, közvetlenül testi épséget fenyegető, életveszélyes munkát
- túlnyomó részben csak férfiak végzik a hosszú távon tartós egészségkárosodással járó munkákat (lehet az durva fizikális igénybevétel vagy veszélyes anyagokkal való közvetlen kontaktus)
- az extrém mentális terheléssel, stresszel járó munkákat is jóval inkább a férfiak látják el

- az összes munkahelyi baleset 2/3-a a férfiakat érinti
- halálos munkahelyi balesetek 97%-ában egy férfi halt meg
- a nem halálos de súlyos munkahelyi balesetek 90%-ában férfi sérült meg

- hajéktalanok 80%-a férfi

Zsuzsi25 2019.03.14. 19:09:47

@ThemePHL: Szinte csak ferfiak vegzenek egeszsegkarosito munkat: És???? Ott a lehetosege neki is arra, hogybtanuljon, es egy kenyelmes irodaban dolgozzon.

Zsuzsi25 2019.03.14. 19:17:10

@ThemePHL: Tehát:
Adott ITs cégnél 100 managerből hány legyen nő, amire már azt mondanád hogy egyenlőség van?" Ez faszság! Ez nincs szamositva. - De ha van egy ugyanolyan tudasu ferfi, meg egy no. A ferfit fogjak kinevezni egy magasabb poziciora. Nem a not. Mert Nő!
Megjegyzés: torvenyben szabalyoznam annak a legetoseget, hogy a Nő kérése eseten legyen legetosege szerzodest kotni a munkaltatoval, hogy X pozicio betolteset kovetoen, X évig nem vallal gyereket, ha mégis, karterites illeti meg a ceget.

ThemePHL 2019.03.14. 22:15:40

@Zsuzsi25:
"Szinte csak ferfiak vegzenek egeszsegkarosito munkat: És???? Ott a lehetosege neki is arra, hogybtanuljon, es egy kenyelmes irodaban dolgozzon."

Onnan induljunk... hogy az ilyen munkákat EL KELL VÉGEZNI.
Tudom, részedről erre a reakció: ÉÉÉS?

És ácsi! Én nem panaszképpen írom le, hogy a férfiak csinálják ezeknek a munkáknak a nagy részét. Az ilyesmi nyavajgás a feministák reszortja.
Egyszerűen reflektáltam arra a bődületes baromságra, hogy CSAK AZÉRT halunk hamarabb mert MINDEN férfi egészségtelenül él.
Mert szerinted ez van. Szerintem meg kurvára nem.

ThemePHL 2019.03.14. 22:44:22

@Zsuzsi25:
Notehát egyenlőség, előrejutás, nemek aránya...

"Ez faszság! Ez nincs szamositva."
Tökéletesen egyetértek. Ezért baromság bármilyen kvóta követelőző nyekergés. Mondom ezt úgy, hogy most is vannak belső kvóták cégeknél. És bizony a belső kvóták miatt hátrány javarészben a férfiakat éri.

"De ha van egy ugyanolyan tudasu ferfi, meg egy no. A ferfit fogjak kinevezni egy magasabb poziciora. Nem a not. Mert Nő! "

A vezetői de akárcsak a magasabb, felelőségteljesebb pozíciók betöltéséhez szükséges kompetenciák bőven túlmutatnak azon, hogy ki mit TUD. És bizony ezen kompetenciák terén a hölgyek kissebb ARÁNYBAN teljesítenek jól mint a férfiak.

"Megjegyzés: torvenyben szabalyoznam annak a legetoseget, hogy a Nő kérése eseten legyen legetosege szerzodest kotni a munkaltatoval, hogy X pozicio betolteset kovetoen, X évig nem vallal gyereket, ha mégis, karterites illeti meg a ceget."

Ott a lehetőség. Próbáld meg. Indítsd el. Add be valahova.
Csak megjegyzem: a feminista csoportok fognak téged a főtéren máglyán megégetni a nőgyűlölő, eretnek gondolataidért.

Zsuzsi25 2019.03.15. 06:49:20

@ThemePHL: Azért "és", mert ugyanannyi lehetoseged van neked is HR.t meg a tobbi altalatok "bufeszaknak" kikialtott szakmat megtanulni, majd abban elhelyezkedni.
Oké, hogy EL KELL végezni az egeszségkárosito munkat, de nem azert férfik végzik el, mert feláldozzák magukat a nőkért, hanem mert több a férfi, aki baszik tanulni......utána meg nyafog, hogy jajj de szar, hogy koran halunk :D Na ezért "és?" -
P.S en konyvelo vagyok egy multinal. Erre is atzt mondják, hogy büfészak - Bár sokat kellett tanulnom, hogy ide eljussak, meg nem szakadok (max záráskor agyilag), viszonylag jol keresek, a kérdésem: Mi akadalyozta meg az egeszségkárosito munkát végző ferfiakat abban, hogy ők is mondjuk könyvelők legyenek?

Zsuzsi25 2019.03.15. 06:58:36

@ThemePHL: Egeszségtelen életmod: Ha csak azt nézem, hogy szűrővizsgálaton én férfit még nem láttam, (pedig cudar sokra kell jarnom, nem jo kedvemből) akkor igenis ez is egy, ok, amiert kevesebb ideig elnek. "Amiben nincs hus, az nem kaja." A másik az egeszsegtelen kaják.l, döbbenet, hogy miket, és mennyit tud enni egyik-másik férfi. Nem mondom, hogy nincsenek evolucios okai annak, hogy korabban haltok, de az "életmod" is vastagon benne van. Meg a büszkeség...."nem megyek urulogushoz" -

annamari4062 2019.03.15. 12:54:13

@darlacko:
"A nők korábban a férfiakkal tartatták el magukat, majd erkölcstelen szövetségre léptek a szociális állammal. Az állam a nőkre többet költ (egészségügyi, szociális kiadások), válasnál a nőket hozza előnyösebb helyzetbe stb."
A nők nem eltartatták magukat, hanem a társadalmi berendezkedés nem tette számukra lehetővé, hogy eltartsák magukat. Nem tanulhattak, sok tekintetben jogfosztottak voltak.Örülök, hogy te is feminista vagy, és egyetértesz azzal, hogy a nők helye nem a konyhában van, hanem igenis dolgozzanak. A férfiaknak ugyanúgy joguk van igénybe venni az egészségügyi ellátást a szociális ellátórendszert, mint a nőknek. A válásnál semmivel sincsenek előnyösebb helyzetben a nők. Fele-fele arányban oszlik el a törvény szerint a vagyon. A gyermek ahhoz kerül, aki többet foglakozott vele, aki közelebb áll hozzá. Hogy ezek általában a nők, ez arra mutat rá, hogy sok férfi nem vagy csak kevéssé vesz részt a saját gyermeke ellátásában, ami szomorú dolog. Hány férfi hajlandó igénybe venni a gyest, otthon maradni a beteg gyerekével, naponta enni adni neki, mosni, vasalni a ruháját, hozni.vinni az iskolába, különórákra, stb. A válásnál a gyermek érdekét nézik, nem az apáét és nem az anyáét.
"Megoldás lenne a mesterséges méh kifejlesztése, hogy ha egy férfi gyereket akar, akkor ne kelljen egy nőt élethossziglan eltartani, csak mert egyszer hagyta magát megtöcskölni."
A nők dolgoznak, eltartják magukat. Ma Magyarországon, ha az átlagos jövedelmi viszonyokat számoljuk, a gyerektartás többnyire még a gyermekneveléshez szükséges anyagiak felét sem fedezi, nem beszélve az ingyenmunkáról, ami a gyermeknevelés édes terhével jár. Mesterséges méh? Akkor ki fog eltartani téged, mg a gyermekedet gondozod? Csak nem az államól várod a segítséget, amit nehezményezel az anyákkal kapcsolatban?

"A nők mazsolázgatni szeretnek. Legyen egyenlőség, de az éttermi vacsorát azért fizesse a férfi."
Az a fél szokott fizetni, aki meghívja a másikat, így illik, akár férfi, akár nő a meghívó és a vendég. Én nőként természetesen fizetem a számlát, ha egy kollégámat, barátomat, ügyfelet meghívok valahová. Ha nem akar valaki fizetni, nem kell másokat meghívni. A férfiak messze többsége vérig sértődik, ha ő meghívott egy nőt, és az fizetni akar helyette.
"A nők hatalma addig tart, amíg lesz olyan férfi, aki beszopja azt a dumát, hofy a nők áldozatok." A férfiak többségének van igazságérzete, és látja, hogy a nők még ma is hátrányok sújjták.

Zsuzsi25 2019.03.15. 13:13:52

@annamari4062: Hűű. Szép komment. :) Most olvastam csak ennek az ostobának a hozzaszolasat. :D Ha azt nézzük, régen annyibol volt egyenlobb a dolog, (csak ez nyilván szar megoldas a kiszolgaltatottsag miatt) hogy a ferfi munkahelyen dolgozott, a no meg otthon. 50%-50%ban oszlott meg a munka. Most a no is dolgozik, de melle a haztartast sok csaladban a no egyedul viszi. A ferfi meg "csak" dolgozik.

annamari4062 2019.03.15. 13:24:20

"Azert haltok korabban mert az egeszseges eletmod mint olyan, ismeretlen es került dolog nalatok!"

"Persze. A férfiak azért halnak korábban, CSAK mert azt ÖSSZES férfi Magyarországon egészségtelenül él és persze az ÖSSZES nő pedig CSAKIS egészségesen..."

Átlagokról beszélünk.

Gondolom annak semmi köze a férfiak alacsonyabb várható élettartamához, hogy...
- szinte csak férfiak végzik az összes, közvetlenül testi épséget fenyegető, életveszélyes munkát
- túlnyomó részben csak férfiak végzik a hosszú távon tartós egészségkárosodással járó munkákat (lehet az durva fizikális igénybevétel vagy veszélyes anyagokkal való közvetlen kontaktus)
- az extrém mentális terheléssel, stresszel járó munkákat is jóval inkább a férfiak látják el

- az összes munkahelyi baleset 2/3-a a férfiakat érinti
- halálos munkahelyi balesetek 97%-ában egy férfi halt meg
- a nem halálos de súlyos munkahelyi balesetek 90%-ában férfi sérült meg

- hajéktalanok 80%-a férfi

A szülés okozta szövődményekben pedig 100%-ban nők halnak meg, ezt mégsem veti senki a férfiak szemére.
Igen, a férfiak testileg erősebbek, min a nők, de erről a nők nem ehetnek. A férfiakat sem bánjuk azért, mert hagyják, hogy a nők kockáztassák az életüket, tesi épségüket szüléssel, szoptatással. Arról nem is beszélve, hogy az ülőmunka is rendkívül egészségtelen, (ami persze sok férfit is érint), a túlzott, folyamatos stressz is rendkívül egészségtelen (ami persze sok férfit is érint), plusz a nők átlagban bizonyítottan több munkát végeznek sajnos, mint a férfiak a fizetetlen munkával (háztartás, gyereknevelés) együtt. Ez utóbbi állítás remélhetőleg lassan, de biztosan változni fog. Mellesleg a saját testi erejükhöz képest a női fizikai munka is megterhelő.

Azzal, hogy a hajléktalanok 80%-a férfi, szorosan összefügg, hogy az alkoholisták, drogosok nagy része is férfi. Dolgozni kell, hogy az ember lakhasson valahol, és a megkeresett pénzt lakhatásra kell költeni alkohol helyett.

De az általad felsoroltak még minidig nem bizonyítják, hogy az egészségügyben, szociális ellátó rendszerben a férfiakat hátrány érné a nemük miatt.

annamari4062 2019.03.15. 14:01:26

@ThemePHL: "Nem valósult meg az egyenlőség a nyugati országokban. :)"
Megtennéd, hogy definiálod azt amit te teljes egyenlőségnek tartasz?
Ha lehet konkrét számokkal, arányokkal és egzakt módon használható, számonkérés esetén nem vitatható, ésszerű, pontos definíciókkal.
Lásd a fenti cikket. :)
Gondolod, hogy most nekem itt a cikk kommentetlése keretében egy PhD-dolgozatot kellene írnom válaszként, mert nagyjából ez a terjedelmet és alaposságot kéred tőlem. Törvény esetleg ne alkossak? Esetleg fogalmazd meg ugyanilyen alapossággal, miből felételezed, hogy az egyenlőség megvalósul?
Röviden: te igazságosnak tartanád, hogy a futóversenyen x méter hátrányból indulj? A nőknél jelen esetben ez a helyzet. A férfiakról eleve feltételezik, hogy ő az idejét elsősorban a munkájának szentelheti, nem kell négy órára az iskolába rohanni a gyerekért, nem kell otthon maradnia beteg gyerekkel, nem megy GYED-re, nem az ő gondja az idős szülők gondozása, a háztartás, stb., stb., stb. Mindezt megteszi helyette más. Szerinted hányszor kérdezték már meg férfitől állásinterjún, van-e, aki betegség esetén vigyáz a gyerekre, mikorra tervezi, hogy gyereke szülessen? Nos, a nőkről elve felételezik, hogy neki az első a család, függetlenül attól, hogy az illetőnek mik a tervei, hogy egyezett meg a párjával az otthoni teendők megosztását illetően. A valódi egyenlőség akkor valósul meg, ha a képességek alapján egyforma esélyek lesznek a munkahelyeken nők és férfiak között. Ugyanis gyereke, lakása, éhes gyomra nemcsak nőknek van, hanem férfiaknak is. Figyeld meg az inerjúkat, ahol sikeres férfiakat megkérdezik, mennyi időt fordítottak a családjukra. Többnyire elismerik, hogy alig. Mert volt valaki, aki megcsinálta helyettük. Ami szívük joga, csak ne az legyen az alapfelételezés, hogy mindenki így tervezi a családi munkamegosztást.

annamari4062 2019.03.15. 14:24:02

"Tökéletesen egyetértek. Ezért baromság bármilyen kvóta követelőző nyekergés. Mondom ezt úgy, hogy most is vannak belső kvóták cégeknél. És bizony a belső kvóták miatt hátrány javarészben a férfiakat éri."

Ha léteznek egyáltalán a te általad emlegetett belső kvóták, ami nagy valószínűséggel kitaláció, az maximum a nőkel szemben eleve meglévő hátrányos megkülönböztetés, előítéletek csekély kompenzálására szolgálnak.

"A vezetői de akárcsak a magasabb, felelőségteljesebb pozíciók betöltéséhez szükséges kompetenciák bőven túlmutatnak azon, hogy ki mit TUD. És bizony ezen kompetenciák terén a hölgyek kissebb ARÁNYBAN teljesítenek jól mint a férfiak. "

Mert te azt mondod? Nézd meg, az általad emlegetett kompetenciák gyermek és ifjúkorban még kiegyenlítettek, aztán valahogy ˇˇeltűnnekˇˇ a lányokból valamikor a főiskola-egyetem után.

"Megjegyzés: torvenyben szabalyoznam annak a legetoseget, hogy a Nő kérése eseten legyen legetosege szerzodest kotni a munkaltatoval, hogy X pozicio betolteset kovetoen, X évig nem vallal gyereket, ha mégis, karterites illeti meg a ceget."

"Ott a lehetőség. Próbáld meg. Indítsd el. Add be valahova.
Csak megjegyzem: a feminista csoportok fognak téged a főtéren máglyán megégetni a nőgyűlölő, eretnek gondolataidért."

Tényleg nem jó gondola. Gyereke ugyanis férfinak is születhet. Felételezzük már arról a szegény férfiról, hogy fontos neki a gyermeke, fontos neki az együtt töltött idő és szívesen otthon maradna vele néhány hónapra, évre. Meg szívesen elmegy a szülői értekezletekre is, Ja, hogy nem.

ThemePHL 2019.03.27. 10:13:33

@Zsuzsi25:
"Nem mondom, hogy nincsenek evolucios okai annak, hogy korabban haltok, de az "életmod" is vastagon benne van. "

No, lám-lám már finomodik az álláspont.:D Hogyhogy-hogynem, most már NEM CSAK az életmód az ok...?

"Oké, hogy EL KELL végezni az egeszségkárosito munkat, de nem azert férfik végzik el, mert feláldozzák magukat a nőkért, hanem mert több a férfi, aki baszik tanulni..."

Több nő tanul tovább, végez magasabb iskolákat. Pont. Más kérdés, hogy milyeneket, de ez ettől még így van szóval ezen nincs vita.
Ámbár bőven nem annyival több ez a szám, mint amennyi ember KELL, hogy ellássák azokat a szinte csak férfiak által végzett életveszélyes vagy minimum egészségkárosító munkák nagyrészét.
Ebből, gondolom számodra is, nyilvánvalóan következik, hogy nem lehet CSAK az iskolázottság a magyarázat a túlnyomó férfi többségre ezekben a munkakörökben.

Az életveszélyes és egészségkárosító munkák nagyrészét azért végzik férfiak, mert a nők képtelenek rá, vagy egészen konkrétan nem végezhetik. Pont.

"...utána meg nyafog, hogy jajj de szar, hogy koran halunk :D Na ezért "és?""

NYAFOGUNK?
Hol is nyafognak a férfiak a korábbi halálukért? Vagy én?

Akkor mégegyszer idézném korábbi írásomat, hamár elsőre nem sikerült elovasni!

"És ácsi! Én nem panaszképpen írom le, hogy a férfiak csinálják ezeknek a munkáknak a nagy részét. Az ilyesmi nyavajgás a feministák reszortja.
Egyszerűen reflektáltam arra a bődületes baromságra, hogy CSAK AZÉRT halunk hamarabb mert MINDEN férfi egészségtelenül él."

Süt az írásaidból a férfigyűlölet, a másik által végzett "alacsonyabb szintű" munka lenézése, az esetlegesen ezzel járó aránytalan egészségügyi sérelem teljes mértékű, közönyös leszarása.

Na, ezért van az "ÉÉS?" az írásaidban, nem másért.

ThemePHL 2019.03.27. 10:14:29

@Zsuzsi25:
"Mi akadalyozta meg az egeszségkárosito munkát végző ferfiakat abban, hogy ők is mondjuk könyvelők legyenek?"

Nyilván egy részről pont ugyanaz, mint az egyéb alacsonyabb presztizsű, de mégsem egészségkárosító, ámbár javarészben mégiscsak nőket foglalkoztató munkakörökben lévő hölgyeket. Képességek és/vagy szorgalom hiánya. Ezzel nem vitatkozom.
Másrészről, ugyan csak kis rész, de van akit, az az "úgynevezett hivatástudat" tart vissza, visz máshova. Pontosan az a hivatástudat ami a fos fizetés ellenére pályán tartja a tanárokat, nővéreket, orvosokat... (kissebb fizetéssel, de nagyságrendekkel nagyobb felelőséggel a nyakukban mint ami pl. egy könyvelőnek van)
Végül pedig szintén ugyanaz, ami megakadályozza az amúgy képeségekben, szorgalomban hiányt nem szenvedő hölgyek tömegeit, hogy a magasabb fizetési kilátásokkal kecsegtető, jelenleg javarészben férfiak által betöltött munkák valamelyikét lássa el. Az, hogy nem érdekli őket, nem akarnak olyan munkát végezni.
Engem is például, még a hideg is kiráz attól a gondolattól, hogy könyveljek egy életen át.

Ettől viszont nem fogok egy könyvelőt sem lenézni. Se más becsületes foglalkozást űzőt.
Mindenki csinálja amit akar, képes és szorgalma, kitartása predesztinálta rá, lehetővé tette neki.

Ettől még a tény, tény marad. A veszélyes melókat javarészben férfiak végzik. Ami jelentősen hozzájárul az alacsonyabb várható életkorhoz.

Vitatkozhatunk rajta, de az említett emberek nélkül maximum a kolléganőidet kérhetnéd meg, hogy legyezzék már a számlatükörrel a kigyulladt háztetődet hátha elalszik, meg olvassanak már fel a magyar közlönyből pár passzust a problémásabb bűnözőknek, hátha attól majd jobblétre szenderülnek.

ThemePHL 2019.03.27. 11:45:47

@annamari4062:

"De az általad felsoroltak még minidig nem bizonyítják, hogy az egészségügyben, szociális ellátó rendszerben a férfiakat hátrány érné a nemük miatt."

A teljes kommented több pontjával tudnék vitatkozni... Nem teszem, mert nyilvánvalóan az általam írtak el nem olvasása miatt születtek meg ezek ebben a formában, így, csak annyit, hogy...

Kérlek másold ide hol is írom, jelzem, vagy csak utalok rá hogy az általam felsorolt példákkal azt szeretném bizonyítani, hogy a férfiakat hátrány éri az EÜ rendszerben.

ThemePHL 2019.03.27. 12:20:51

@annamari4062:
""Nem valósult meg az egyenlőség a nyugati országokban. :)"
"Megtennéd, hogy definiálod azt amit te teljes egyenlőségnek tartasz?
Ha lehet konkrét számokkal, arányokkal és egzakt módon használható, számonkérés esetén nem vitatható, ésszerű, pontos definíciókkal."

Lásd a fenti cikket. :)""

Fenti cikk nem definiál semmit. Állít (valahogyan, valamilyen módszerrel mért) számadatokat.

"Gondolod, hogy most nekem itt a cikk kommentetlése keretében egy PhD-dolgozatot kellene írnom válaszként, mert nagyjából ez a terjedelmet és alaposságot kéred tőlem. Törvény esetleg ne alkossak?"

Én ezek alapján azt gondolom, hogy megfogalmazni sem tudod, hogy mi az amit te teljes egyenlőségnek tartasz, aminek a hiánya nem csak bemondásos alapon kérhető számon bárkin is.
Mindez annak fényében érdekes, hogy állítod, hogy ez nem valósult meg a nyugati országokban.

Hát gratulálok.

ThemePHL 2019.03.27. 13:44:01

@annamari4062:
"Ha léteznek egyáltalán a te általad emlegetett belső kvóták, ami nagy valószínűséggel kitaláció..."

Khm... szemezgettem...
"Női kvótát vezetnek be az Európai Központi Bankban (EKB), az intézkedés révén megkétszereződik a nők aránya a vezető állásokban."

"Az új uniós irányelv szerint 2020-ig a nagyobb tőzsdei vállalatok felügyelőbizottságában legalább 40 százalékos arányt kell elérniük a nőknek, különben szankciókkal nézhet szembe a cég."

"Norvégiában jogszabály biztosítja, hogy a nők aránya legalább negyven százalék legyen a cégek vezetőségé­ben."

"Női kvótát vezetnek be Kaliforniában a cégek igazgatótanácsára nézve, 2021-re már 40 százalék kell, hogy legyen a női vezetők aránya."

"...egyik vezető informatikai vállalat hazai leányvállalatának HR-ese...
...A cég pedig ki nem mondott kvóták alapján folyamatosan monitorozza a nemi arányszámokat – hangsúlyozta."

Személyes példa... HRes ismerős egy nagy multicég hazai leányánál... elmondta, hogy vannak irányszámok, amihez igenis tartani kell... ha nagyon borulnak a számok, akkor bizony a felvételin erősen lejt a pálya a nőknek... ilyenkor simán előfordulhat hogy nem a jobb férfit, hanem az ugyan közelében lévő, de egyértelműen nem jobb nőt veszik fel a pozira...

Kitaláció mi?

ThemePHL 2019.03.27. 14:10:40

@annamari4062:
Vezetői pozíciókhoz szükséges kompetenciák... melyekben ARÁNYAIBAN jobban teljesítenek a férfiak mint a nők.

"Mert te azt mondod?"

Nem. Mert ez a tapasztalat.

"Nézd meg, az általad emlegetett kompetenciák gyermek és ifjúkorban még kiegyenlítettek, aztán valahogy ˇˇeltűnnekˇˇ a lányokból valamikor a főiskola-egyetem után."

Szerinted én milyen kompetenciákról beszélek?
Megnézném amúgy. Hol nézzem?

ThemePHL 2019.03.27. 17:39:44

@annamari4062:
"A válásnál semmivel sincsenek előnyösebb helyzetben a nők."

Semmivel? :)

"Fele-fele arányban oszlik el a törvény szerint a vagyon."

Amit általában nem fele-fele arányban fizettek a megszerzéskor. :)

"A gyermek ahhoz kerül, aki többet foglakozott vele, aki közelebb áll hozzá."

Lófaszt.
A gyerek szempontjait nézik, hogy minél kevesebb változás legyen az életében a válás után.
Ha kicsi a gyerek ez azt jelenti, hogy ha anyuka volt vele otthon, "ővé lesz" a gyerek.
Akkor is, ha a gyerek az apukához kötődik jobban.
Lakás, anyagiak nem számítanak. Azt el lehet venni apukától.

"Hogy ezek általában a nők, ez arra mutat rá, hogy sok férfi nem vagy csak kevéssé vesz részt a saját gyermeke ellátásában, ami szomorú dolog."

Ez arra mutat rá, hogy rutinszerű az ítélkezés. Alap hogy az anyának ítélik a gyereket. Komoly oknak kell lennie, hogy ez ne így legyen.

"a gyerektartás többnyire még a gyermekneveléshez szükséges anyagiak felét sem fedezi, nem beszélve az ingyenmunkáról, ami a gyermeknevelés édes terhével jár. "

Van ilyen is. Bár kíváncsi lennék rá, szerinted mennyibe kerül egy gyerek nevelése egy hónapban és azok mikből tevődnek össze.
Aztán van olyan is, hogy a gyerektartás (ha van miből vonni) többnyire nem a gyereknevelés költségeinek a felét, inkább annak egészét, néha még az anyuka személyes költségeinek egy részét is fedezi.

Attól meg azonnal elvenném a gyereket, aki kifizetendő munkának tekinti a gyerekneveléssel járó munkákat.

annamari4062 2019.03.30. 12:31:41

@ThemePHL: Vezetői pozíciókhoz szükséges kompetenciák... melyekben ARÁNYAIBAN jobban teljesítenek a férfiak mint a nők.

"Mert te azt mondod?"

Nem. Mert ez a tapasztalat.

"Nézd meg, az általad emlegetett kompetenciák gyermek és ifjúkorban még kiegyenlítettek, aztán valahogy ˇˇeltűnnekˇˇ a lányokból valamikor a főiskola-egyetem után."

Szerinted én milyen kompetenciákról beszélek?
Megnézném amúgy. Hol nézzem?

Nekem nem az a tapasztalatom, hogy arányiban a férfiak jobb vezetői képességekkel rendelkeznek. A vezetői kompetenciákról beszélgetünk. Megnézheted oktatási intézményekben, ifjúsági közösségekben, kik a vezető egyéniségek, választott vezetők. Tudod, a tapasztalat mondja azt, hogy a vezetői képesség nem nemfüggő.

annamari4062 2019.03.30. 12:57:14

@ThemePHL:
@annamari4062:
"Ha léteznek egyáltalán a te általad emlegetett belső kvóták, ami nagy valószínűséggel kitaláció..."

Khm... szemezgettem...
"Női kvótát vezetnek be az Európai Központi Bankban (EKB), az intézkedés révén megkétszereződik a nők aránya a vezető állásokban."

"Az új uniós irányelv szerint 2020-ig a nagyobb tőzsdei vállalatok felügyelőbizottságában legalább 40 százalékos arányt kell elérniük a nőknek, különben szankciókkal nézhet szembe a cég."

"Norvégiában jogszabály biztosítja, hogy a nők aránya legalább negyven százalék legyen a cégek vezetőségé­ben."

"Női kvótát vezetnek be Kaliforniában a cégek igazgatótanácsára nézve, 2021-re már 40 százalék kell, hogy legyen a női vezetők aránya."

"...egyik vezető informatikai vállalat hazai leányvállalatának HR-ese...
...A cég pedig ki nem mondott kvóták alapján folyamatosan monitorozza a nemi arányszámokat – hangsúlyozta."

Személyes példa... HRes ismerős egy nagy multicég hazai leányánál... elmondta, hogy vannak irányszámok, amihez igenis tartani kell... ha nagyon borulnak a számok, akkor bizony a felvételin erősen lejt a pálya a nőknek... ilyenkor simán előfordulhat hogy nem a jobb férfit, hanem az ugyan közelében lévő, de egyértelműen nem jobb nőt veszik fel a pozira...

Kitaláció mi?

Szerintem mások szemezgettek helyetted. :) Viszont ha a kvóták tényleg léteznének, és betartanák azokat, nem ezek a férfi-nő arányok lennének a vezetői pozíciókban a valóságban. Arányaiban elenyésző bármiféle kvóta alkalmazása. Szintén kérdés, hogy ezeknek a vezetői pozícióban lévő emberek vajon mennyi időt töltenek a saját gyerekükkel, rohannak-e négy órára értük az iskolába-óvodába, hányszor maradnak otthon a beteg csemetéjükkel, hányszor olvasnak neki mesét, stb. stb.

Én a versenyszférában dolgozom, jó néhány munkaerő-kiválasztási folyamatban részt vettem már. A nők kimondottan hátrányban vannak, hiszen eleve feltételezik róluk hogy ők maradnak otthon a gyerekkel, ők végzik zömmel a háztartási és a gyermeknevelési feladatokat. Az előítéletek mai napig nagyon erősek.

annamari4062 2019.03.30. 13:45:20

@annamari4062:

Felhívnám a figyelmedet két mondatodra:

"Attól meg azonnal elvenném a gyereket, aki kifizetendő munkának tekinti a gyerekneveléssel járó munkákat." "Amit általában nem fele-fele arányban fizettek a megszerzéskor."
Az a helyzet, hogy a gyereknevelés történetesen időigényes dolog, és jövedelemkieséssel jár. Az mennyire igazságos, hogy aki sokkal több időt szentel ennek a társadalmilag rendkívül hasznos tevékenységnek, ami korlátozza a fizetéssel járó munkában, anyagilag jelentős hátrány szenvedjen?

"Lófaszt.
A gyerek szempontjait nézik, hogy minél kevesebb változás legyen az életében a válás után.
Ha kicsi a gyerek ez azt jelenti, hogy ha anyuka volt vele otthon, "ővé lesz" a gyerek.
Akkor is, ha a gyerek az apukához kötődik jobban.
Lakás, anyagiak nem számítanak. Azt el lehet venni apukától.'

Az apukáknak pont annyi joguk van otthon maradni a kicsi gyerekkel, mint az anyukáknak. Csak nekik többnyire derogál a saját kicsi gyerekük gondozása, nevelése. Ha valakinek a válás előtt nincs igénye arra, hogy sok időt, energiát szenteljen a gyerekének, akkor miért hinnének abban, hogy a válás után majd lesz? Az anyagiak pedig a törvény szerin fele-fele arányban oszlanak el, nem lehet elvenni az apukától.

""Hogy ezek általában a nők, ez arra mutat rá, hogy sok férfi nem vagy csak kevéssé vesz részt a saját gyermeke ellátásában, ami szomorú dolog."

Ez arra mutat rá, hogy rutinszerű az ítélkezés. Alap hogy az anyának ítélik a gyereket. Komoly oknak kell lennie, hogy ez ne így legyen."
Nézd meg a felméréseket. hány apa hajlandó otthon maradni néhány hónapot a pici gyerekével, hányan hajlandók táppénzen maradni a beteg gyerekükkel. Arányaiban ki végzi egy családban a több fizetetlen munkát, ki tölt több időt a gyerekkel, ki gondozza őt. No, aki erre hajlandó, annak ítélik a gyermeket. Ez többnyire a nő, erre mutat rá az ítélkezés.

'"a gyerektartás többnyire még a gyermekneveléshez szükséges anyagiak felét sem fedezi, nem beszélve az ingyenmunkáról, ami a gyermek Van ilyen is. Bár kíváncsi lennék rá, szerinted mennyibe kerül egy gyerek nevelése egy hónapban és azok mikből tevődnek össze.
Aztán van olyan is, hogy a gyerektartás (ha van miből vonni) többnyire nem a gyereknevelés költségeinek a felét, inkább annak egészét, néha még az anyuka személyes költségeinek egy részét is fedezi.nevelés édes terhével jár. "

Nem az amerikai filmekből kellene kiindulni, hanem a ,mai magyar valóságból. A férfiak messze többségének eleve nincs akkora fizetése, hogy eltartson egy családot sem a válás előtt, sem a válás után. Majd pont ők fizetnek akkora gyerektartást, ami az elvált feleség költségeit is fedezi.

annamari4062 2019.03.30. 14:13:28

@ThemePHL:
''"De az általad felsoroltak még minidig nem bizonyítják, hogy az egészségügyben, szociális ellátó rendszerben a férfiakat hátrány érné a nemük miatt."

A teljes kommented több pontjával tudnék vitatkozni... Nem teszem, mert nyilvánvalóan az általam írtak el nem olvasása miatt születtek meg ezek ebben a formában, így, csak annyit, hogy...

Kérlek másold ide hol is írom, jelzem, vagy csak utalok rá hogy az általam felsorolt példákkal azt szeretném bizonyítani, hogy a férfiakat hátrány éri az EÜ rendszerben.'

Az általad írtakat elolvastam. A kommentemmel azért nem vitatkozol, mert nem tudsz belekötni. :) Bocsánat, valóban Obszerváló nevezetű kommentelő nehezményezte, hogy a nőkre többet költ az egészségügy. Ő nyilván kirugdalná a nőket a kórházakból.

ThemePHL 2019.04.01. 17:03:29

@annamari4062:
"Nekem nem az a tapasztalatom, hogy arányiban a férfiak jobb vezetői képességekkel rendelkeznek."

Most azon felülemelkedtem, hogy azt írod...
"Nézd meg, az általad emlegetett kompetenciák gyermek és ifjúkorban még kiegyenlítettek"
és valahogy semmi evidenciát nem sikerült erre vonatkozóan felmutatni, habár úgy teszel, mintha lenne.
Ha rákérdezek, akkor már csak annyi van: "nekem az a tapasztalatom" . Érdekes. :)

Nade...
...nagyon nem mindegy mit értesz vezetői képességek alatt. Az ami szerinted jó vezetői képesség, meg az ami a vállalat felső vezetése szempontjából kívávanatos úgymond vezetői kompenetciák halmaza, azért az sok esetben meglehetősen távol ál egymástól.
Ezért nincs igazad. Mert vállalatok világa az nem az az ideologizált hely, amit a legtöbb aspiráns elképzel, amikor egy vezetői pozícióra jelentkezik.

"Megnézheted oktatási intézményekben, ifjúsági közösségekben, kik a vezető egyéniségek, választott vezetők."

Ugyan én a diákéveimből egyáltalán nem úgy emlékszem, hogy női többség, vagy akár csak nemi egál lett volna a diákvezetői pozikban... de legyen.
Legyen, hogy MA igazad van az ifjúsági közösségekben a megVÁLASZTOTT vezetők arányaival kapcsolatban.

Szóval úgy halkan kérdezném.... hány darab olyan felelős vezetőd volt eddig életedben, akit te és a kollégáid többsége VÁLASZTHATOTT? Hány olyan diákvezetőd akiket a tanárok választottak? :D

Diákként gyakorlatilag csak a vezetett csoportod érdekeinek kellett megfelelned... ez hogy is van a versenyszférában? :D

Más környezet, más követelmények, más célok, más felelőség, más kihívások, más elvárások.

A leírtak fényében mennyire tartod relevánsnak az iskolás példádat? :D

"Tudod, a tapasztalat mondja azt, hogy a vezetői képesség nem nemfüggő."
De nem ám. Egyénfüggő. Írtam én az ellenkezőjét?
Csakhogy a tapasztalat azt mutatja, hogy ezekben a KOMPETENCIÁKBAN, ARÁNYAIBAN jobban teljesítenek az urak.
Ez bőven nem azt jelenti, hogy minden férfi alkalmas vezetőnek! Úgyanúgy azt sem, hogy nincsenek jó női vezetők!
A már vezetők közül is bizony vannak szar férfi vezetők, de ugyanúgy vannak szar női vezetők is.

Tanulság? Különbözünk. Nem ugyanabban vagyunk jók. Ezen nem kell megsértődni.
Pláne nem emiatt nekiállni kvótázgatni.

ThemePHL 2019.04.01. 17:21:15

@annamari4062:
"Szerintem mások szemezgettek helyetted. :)"

Szerinted kik mások szemezgettek helyettem? :)

"Viszont ha a kvóták tényleg léteznének..."
Ja nem léteznek. Csak négy idézetet csatoltam kvóták létezését igazolandó...

"... és betartanák azokat, nem ezek a férfi-nő arányok lennének a vezetői pozíciókban a valóságban. "

Noakkor, milyen arányok is vannak most?
Aztán milyen nemi arány is lenne az amire azt mondanád, hogy teljesen rendben van?

ThemePHL 2019.04.01. 17:50:57

@annamari4062:
"Én a versenyszférában dolgozom, jó néhány munkaerő-kiválasztási folyamatban részt vettem már. A nők kimondottan hátrányban vannak, hiszen eleve feltételezik róluk hogy ők maradnak otthon a gyerekkel, ők végzik zömmel a háztartási és a gyermeknevelési feladatokat. Az előítéletek mai napig nagyon erősek."

Milyen minőségben vettél részt a kiválasztásokon? Ki mondta neked konkrétan, hogy azért ne vegyük fel a Juliskát, mert majd szülni fog, meg gyereket nevelni bezzeg az ugyanolyan képességő Pisti majd jó lesz mert ő meg nem?
Milyen profilú cég az, ahol a felvételinél számít, hogy ki végzi a munkaidőn kívül végzett, munkaidőt egyáltalán nem befolyásoló HÁZTARTÁSI MUNKÁT? :D

Vannak olyan cégek, ahol nemi alapon negatívan diszkriminálnak. Botorság lenne azt állítani, hogy ez nem így van. Minél kissebb a cég, annál jobban igaz ez rá. Nagyobbakra meg inkább az ellenkezője. Mert bizony vannak olyan cégek is ahol nemi alapon pozitívan diszkriminálnak. Bizony vannak belső kvóták is. Tipikusan olyan helyeken, ahol simán képesek lennének dolgozni, mégis alacsony a női munkavállalók aránya. Ott bizony nekik lejt a pálya.

ThemePHL 2019.04.01. 21:11:15

@annamari4062:
"Felhívnám a figyelmedet két mondatodra:
"Attól meg azonnal elvenném a gyereket, aki kifizetendő munkának tekinti a gyerekneveléssel járó munkákat."
"Amit általában nem fele-fele arányban fizettek a megszerzéskor.""

Ügyesen összeollózott két, egymással kapcsolatban nem lévő mondat tőlem... :D
No, a felső mondat a már VÁLÁS UTÁNI helyzettel, a gyerekneveléssel kapcsolatos munka számomra meglehetősen visszás monetizálásával kapcsolatos...
Az alsó pedig a VÁLÁS ELÖTTI azaz a házasság elött vagy alatt megszerzett vagyonok elosztásával kapcsolatos, úgynevezett igazszágos fele-fele elosztásra írt megjegyzés...

Bocsika... de érted... kontextus. :)

Eképpen teljesen okafogyottá vált válaszolnom a következő idézett felvetésekre, de azért ettől függetlenül pár kérdést csak feltennék...

"Az a helyzet, hogy a gyereknevelés történetesen időigényes dolog, és jövedelemkieséssel jár."
Óvoda elött igen. Ha utánról beszélsz, akkor légyszi fejtsd ki hogyan érted ezt.

"Az mennyire igazságos, hogy aki sokkal több időt szentel ennek a társadalmilag rendkívül hasznos tevékenységnek, ami korlátozza a fizetéssel járó munkában, anyagilag jelentős hátrány szenvedjen? "

Óvoda elötti időszakban normál családnál mindenki a családért dolgozik. Ki otthon a családi feladatok ellátásáért, ki munkahelyen a családnak szükséges javak előteremtéséért. Mindkét szereplő ugyanolyan fontos a társadalom szempontjából. Vagy nem így gondolod?
Ha óvoda útánról beszélsz, akkor ezt is fejtsd ki, hogyan gondolod.

"Az apukáknak pont annyi joguk van otthon maradni a kicsi gyerekkel, mint az anyukáknak."

Ahogyan az anyukáknak is pont annyi joguk van dolgozni menni mint az apukáknak.

"Csak nekik többnyire derogál a saját kicsi gyerekük gondozása, nevelése."

Ja, persze... csak ezért mennek nagy többségben a férfiak dolgozni, semmi másért... :D
... a férfigyűlölő szemüveget le kéne rakni ám néha ... :)

Ha UGYANOLYAN DEMAGÓG szeretnék lenni mint te, akkor azt írnám, hogy:
A nőknek derogál visszamenni dolgozni, inkább otthon maradnak a kezdetbe valóban nehéz, de egy év után már lényegesen könnyebbé váló, egyszerű, kényelmes munka miatt.

De egyáltalán nem így gondolom... hanem...
A nők szinte kizárólag az otthonmaradás mellett teszik le a voksukat a munkába visszamenetellel szemben mert azt szeretnék inkább csinálni. Pont. Tökmindegy miért.
Ez van. Ha nem így gondolod, akkor légyszi mutasd meg azoknak a nőknek a tömegeit , akik mindenáron mennének inkább dolgozni a gyereknevelés helyett, de a párjuk nem engedi...

Nyilván van férfi akire igaz, amit írsz, hogy derogál neki a gyerekekkel kapcsolatos munka.
Viszont a férfiak túlnyomó többségnek egyáltalán nem okoz gondot a gyerek gondozása, nevelése. Megy haza munka után és csinálja. Ezekből nyilván nem, mindenki, de bőven a nagyja éjjel is kel, etet, büfiztet, lázat mér, hánytat, altat. Aztán megy másnap dolgozóba.

"Ha valakinek a válás előtt nincs igénye arra, hogy sok időt, energiát szenteljen a gyerekének, akkor miért hinnének abban, hogy a válás után majd lesz?"

Ugyebár... van aki otthon dolgozik a családért, gyerekért. Van aki meg napközben máshol a család anyagi javai megteremtésén.
Tehét nálad ez egyenlő azzal, hogy "valakinek nincs igénye" a gyerekeire időt szentelni?
Sőt egyenlő azzal, hogy szabaidejében biztosan nem is teszi? Ha hozzá kerül a gyerek majd nem gondozza rendesen?
Az is opció ám, hogy a válás után, nála elhelyezik gyereket, majd anyuka megy a szükséges anyagiakat előteremteni amíg az apuka foglalkozik a gyerekkel.

ThemePHL 2019.04.01. 21:12:06

@annamari4062:
"Az anyagiak pedig a törvény szerin fele-fele arányban oszlanak el, nem lehet elvenni az apukától."

Bizony apukától még a lakást is el lehet a gyerek érdekében venni. A további anyagiakkal kapcsolatban a fele-fele igaz, úgy hogy ennek a tetszőleges nagyságú, bemondáson alapú, hasraütésszerű, mindenféle bizonyítás nélküli összegnek kell a felét kifizetni.

"Nézd meg a felméréseket. hány apa hajlandó otthon maradni néhány hónapot a pici gyerekével, hányan hajlandók táppénzen maradni a beteg gyerekükkel."

Megnézem. Hol vannak?

"Arányaiban ki végzi egy családban a több fizetetlen munkát, ki tölt több időt a gyerekkel, ki gondozza őt. No, aki erre hajlandó, annak ítélik a gyermeket. Ez többnyire a nő, erre mutat rá az ítélkezés."

"Fizetetlen munka"... ismételten. :)
Node... amíg kicsi a gyerek így van, sokkal többet foglalkozik vele az aki otthon van. Ha ez abban a családban a nő, akkor igazad lehet ítélettel kapcsolatban. Többnyire így van.
De a már lényegesen nagyobb gyerekek esetében, ahol bizony senki javára nem áll fenn a több-kevesebb idő, is nagyobb arányban lesz a nő a gondozó a válás után.

"Nem az amerikai filmekből kellene kiindulni, hanem a ,mai magyar valóságból. A férfiak messze többségének eleve nincs akkora fizetése, hogy eltartson egy családot sem a válás előtt, sem a válás után. Majd pont ők fizetnek akkora gyerektartást, ami az elvált feleség költségeit is fedezi."

Ismételten magamtól idéznék... "Van ilyen is. .... Aztán van olyan is, hogy..." Ajánlatos olvasni mit írok.
Attól még, hogy a férfiak többségének nincs akkora fizetése az egy dolog... ahogyan írtam, van akinek viszont van. Az már kezd nem érdekelni, hogy hiszed vagy sem ami írok.
Konkrét eset ami miatt le mertem írni, részleteiben... két majdnem felnőtt gyerek. Kb. minimálbér a gyerektartás! Amihez ugye "elméletileg" anyuka is ugyanennyit tesz. Ez a szerény összeg természetesen bemondásos alapon került meghatározásra.

Namost ez akkor is igazságtalan azzal az emberrel szemben, ha Magyarországon minden második gyerektartásra kötelezett ember tízezret sem fizet. Tökmindegy más mit nem csinál amit kéne. Azzal szemben aki csinálja, ez igazságtalan. Lehet hogy ez szerinted igazságos...?

Még egy régebbi kommented lesz... Nem akarom erőltetni a választ, de oltári kíváncsi vagyok... hátha...
"többnyire még a gyermekneveléshez szükséges anyagiak felét sem fedezi, nem beszélve az ingyenmunkáról"

Így az eredeti kérdésem...:
"...kíváncsi lennék rá, szerinted mennyibe kerül egy gyerek nevelése egy hónapban és azok mikből tevődnek össze."

Egy részlet nagyon érdekel: mekkora összeggel kell számolni szerinted egy pl. óvodás vagy iskoláskorú gyerekkel kapcsolatos, általad "ingyenmunkának" aposztrofált munkára?

ThemePHL 2019.04.01. 21:38:31

@annamari4062:

Egészségügy...
"A kommentemmel azért nem vitatkozol, mert nem tudsz belekötni. :)"

Már bocs, de úgy gondolod hogy az általam nem írt, nem is sugalmazott dolgokkal szembeállított demagóg állítások, sarkítások azok amikkel szemben pont ne tudnék érvelni? :)

Könnyű vadra nem lőnék szívesen, de ha akarod, csak egy szavadba kerül ...

Reactor 2022.04.25. 00:12:04

Helyes, nem is hiányzik, hogy teljesen egyenlők legyünk. Ez ugyanis mind biológiailag, mint történetileg, de úgy kb. minden szempontból kivitelezhetetlen. Nem kéne erőltetni, mert esetleg lesz még pár tucat Elliott Rodger.

@Zsuzsi25: Magas pozícióba nemtől függetlenül többnyire az adott klientúra nyaloncai, vagy a csókosok kerülnek be. Ilyen zárt, kiváltságos körökbe már rég nem lehet csak a szamárlétrán lépdelve eljutni. Idehaza pedig, ahol leszarják mit tudsz, az számít, kiket ismersz, ez duplán igaz.

@annamari4062: Ez komplett baromság. A férfiak eleve racionális beállítottságúak, a nők érzelmi beállítottságúak. A Gauss-harang ezt adja ki, és ezt tekintik mérvadónak, nem a pozitív-negatív szélsőségeket.
Annak sok háborúskodásnak, amit így elítélsz, lett egyik végterméke többek közt a számítógép is, amin kommentelsz, de gondolom abakuszon kényelmesebb lett volna pötyögtetni, ugye?
Ja, szépek vagytok Zsuzsival így ketten. Pofára ment a válogatás?

@ThemePHL: Ezeknek hiába magyarázol, a világ minden kincséért se ismernék be, hogy nincs igazuk, már csak érzelmi alapon is nyígni fognak, mert a beismerés megalázó lenne. Na innen látszik, a két nem közül melyik is a racionálisabb.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása