2019. már 12.

A nők még korántsem egyenlők a férfiakkal

írta: Göbölyös N. László
A nők még korántsem egyenlők a férfiakkal

pay-gap-politics-bad-for-men-and-women.jpg

A Világbank február 27-én közzétett tanulmánya szerint világviszonylatban a nők a férfiak jogainak csak háromnegyed részét birtokolják – írja a Le Figaro.

„Ha a nők egyenlő eséllyel rendelkeznének, a világ nemcsak igazságosabb, hanem virágzóbb is lenne” – jelentette ki Kristalina Georgieva, a Világbank ideiglenes elnöke egy közleményben. Kiemelte, hogy bár a reformok sok helyen jó irányba haladnak, 2,3 milliárd nő még mindig nem teljes joggal rendelkező polgár.

A tanulmány 187 ország 10 év alatt összegyűjtött, 8 mutató alapján készült. Megállapította, hogy globális szinten figyelemre méltó a fejlődés. Az átlag eredmény a 100-as skálán 70-ről 75-re lépett. 131 ország 274 reformot vezetett be a női egyenjogúság érdekében. 35 országban léptek fel a törvény szigorúval  a nők szexuális zaklatása ellen. 22 országban szüntették meg a nőknek a gazdaság egyes szektoraiba való korlátozását. Dánia, Luxemburg, Franciaország, Belgium, Svédország, Lettország érte el a 100-as skálán a maximumot, ami azt jelenti, hogy ezekben az országokban teljes az egyenjogúság a két nem között a mért területeken. Magyarország indexe 93,75.

56 országban azonban 10 év óta nincs semmi változás, diszkriminatív törvények akadályozzák a nők szakmai pályáját.

A legnagyobb előrelépést 10 év alatt Dél-Ázsia tette, 50-ről 58,36-ra jutott, Délkelet-Ázsia és a Csendes-óceán térségi országok követik 64,8%-ról 70%-ig.

Latin-Amerika és a Karib-tengeri országok 79%-on állnak.

Leghátul a Közép-Kelet és Észak-Afrika kullog 47, 37%-kal, bár a Világbank szerint reményt keltő változások vannak pl. Algériában és Libanonban bevezettek olyan törvényt, amely bünteti a családi erőszakot.

Szólj hozzá

társadalom nők esélyegyenlőség Világbank