2019. már 14.

A macska a gazda tükre

írta: Göbölyös N. László
A macska a gazda tükre

cat.jpg

A brit Nottingham Trent egyetem közel 3400 macskatulajdonos és macska magatartását elemezte öt paraméter – kedvesség, tudatosság, extrovertáltság, idegesség, nyitottság – alapján. És arra az eredményre jutott, hogy amilyen a gazda, olyan a macskája –írja a Corriere della Sera.

A gazda hatása a macskára  nemcsak a magatartásában, hanem fizikai állapotában is érvényesül, beleértve a súlyát is.

„Az ember személyisége meghatározó módon befolyásolja a gondjaira bízott természetét és ez nemcsak az ember-ember, hanem ember-állat viszonylatában is jelentkezik – mondták a kutatók.

A kérdésekre adott on-line válaszok alapján kiderült, hogy a macska sokban hasonlóvá válik a gazdájával. Az ideges gazdák macskái agresszívebbek, félősebbek, stresszeltebbek és ez  visszahat egészségi állapotukra.  Az extrovertált gazdák macskái, amelyek tetszésük szerint sétálgathatnak, formában vannak, barátságosak, sem félelem, sem agresszivitás nincs bennük.

„Sok tulajdonos családtagnak tekinti a háziállatot és mély kapcsolatba kerülnek egymással. Elég valószínű, hogy hat rájuk a mód, ahogyan bánnak velük, aszerint, hogy milyenek a személyiségjegyeik – magyarázták az angol kutatók.

„A macskák mi vagyunk, kicsinyítve” – mondta Danille Gunmoore a macskafélék orvoslásának szakértője, az edimburghi egyetem kutatója – érzékeny teremtmények, amelyekre erősen hat a környezetük. Ellentétben azzal, amit mondanak róluk, hogy önzők, individualisták, a gazda helyett a kényelmükhöz ragaszkodnak, a macskák is szorosan kötődnek tulajdonosaikhoz, és kölcsönösen hatnak egymásra.”

 

Szólj hozzá

társadalom ember állatvilág lélektan