2019. már 20.

Joni Mitchell és a szerelem arcai

írta: Göbölyös N. László
Joni Mitchell és a szerelem arcai

112459022-a36dc5da-6de5-48cc-99ee-3c6276e1a983.jpg

Nyolc lemezből álló dobozzal, egy könyvvel és képeivel lepte meg rajongóit a tavaly november 7-én 75. születésnapját ünneplő kanadai költő-énekes-festőnő, Joni Mitchell.

A válogatáshoz a következő magyarázatot fűzte: „Festő vagyok, aki dalokat ír. Dalaim nagyon vizuálisak, a szavak bennük jelenetekké válnak, egy kávézóban, kis szürke szobákban, holdsütötte tengerpartokon, könyhákban, kórházakban, parkokban. A történetek repülőkön, vonatokon, autókban játszódnak, az albumhoz kiválasztottam néhányat ezekből a jelenetekből, mint egy dokumentumfilm-rendező és egy új mű lett belőle. Neház volt kiválasztanom azokból, amelyet a szerelemről, vagy annak hiányáról írtam.”

Mitchell másfél évig dolgozott a Love Has Many Faces összeállításán, végül 53 dal került fel. Négy dupla album, összesen 5 ezer számozott példányban jelent meg a dalok szövegeivel, a könyvvel és a rajzokkal.

Mitchell választása azért esett a vinilre, mert arra gondolt, hogy a lemezt nem lehet sietősen, munka közben meghallgatni, idő és figyelem kell hozzá, mint egy 4 felvonásos operához. A mai rohanós korban ez nem könnyű, de azt tanácsolja annak, aki meghallgatja, hogy próbálja követni, hogy az egyik dalból hogyan következik a másik, és élvezze a zenét.

140702426-b5720010-0a4b-4088-a7df-ab36b325de2b.jpg

Az albumon, amelynek alcíme A Quartet, A Ballet, Waiting To Be Danced, Joni olyan pályatársait hallhatjuk mint Wayne Shorter, Jaco Pastorius, David Crosby, Stephen Stills, Robbie Robertson és Herbie Hancock. 

Az énekesnő 2007-ben adta ki utolsó albumát, a Shine-t, és aligha fog már újabb friss lemezt kiadni. Évek óta érfaltágulattal küzd, ez hangját is tönkretette. Tavaly születésnapi ünneplésén azonban ott lehetett, ha csendben és ülve is. Nemrégiben kezdett újra megtanulni járni. Az albumra írt sorok jól kifejezik, hogy a mostani idők nem azok, amelyekben az alkotó jól érezhetné magát: „Egyáltalán nem vagyok szinkronban a tragikus időkkel.  Amíg együtt törekszünk nagyszerű dolgokra, veletek vagyok, de ha a középszerű irányába toltok, ami jól fizet, harcolni fogok, mint Bette Davis, aki azt mondta: „Aki közém és a művészetem közé áll, az az ellenségem.”

 

Szólj hozzá

kultúrtörténet Zene Kanada Joni Mitchell