2019. már 21.

Az utolsó japán világháborús katona hihetetlen története

írta: Göbölyös N. László
Az utolsó japán világháborús katona hihetetlen története

149-819x1024.jpg

1972.január 24-én két vadász egy emberre bukkant Guam szigetén, a Talofofo-vízesés közelében.

A férfi, mint később kiderült, Jokoi Soici nevű japán katona volt, aki a II.világháború óta egy barlangban rejtőzött. Az amerikai invázió idején menekült oda még 1944-ben, hogy ne ejthessék fogságba. Huszonhat éves korában sorozták be a hadseregbe, ahol arra nevelték, hogy a japán katona számára elfogadhatatlan szégyen a megadás.

 index_2.jpg

Ásott magának egy barlangot a vízesésnél, befedte bambusszal és apró állatokkal, halakkal táplálkozott. Nem tudta, hogy a háborúnak régen vége van.

Jokoi a vadászokkal is szembeszállt, de a legyengült embert hamar sikerült megfékezni. Egy guami kórházban erősítették fel, mielőtt visszavitték Japánba.

Az amerikai invázió elől nem ő volt az egyetlen japán katona, aki a dzsungelbe menekült.  Jokoi is leírta, hogy két bajtársa meghalt nyolc évvel azelőtt, hogy őt megtalálták. Ő maga a 28 év alatt főleg békát, angolnát, gyümölcsöt, diót, evett, így tudott életben maradni. A háború előtt szabó volt, növényi rostokból öltözéket is tudott magának varrni.

Hazatértekor Tokióban ötezer fős lelkes tömeg fogadta, de a visszaalkalmazkodás a mindennapi életbe nehezen ment neki. Élete hátralévő részében többször is visszalátogatott Guamra, és ott töltötte feleségével a mézesheteket. Jokoi 1997-ben halt meg, 82 éves korában.

A barlang mára beomlott, de a helyszínről készített rajz alapján fogalmunk lehet arról, hogy milyen lehetett az utolsó japán világháborús katona otthona.

524-1024x768.jpg

 

Szólj hozzá

II.világháború Japán Guam utolsó katona