2019. ápr 02.

A moderátorok sanyarú helyzete

írta: Göbölyös N. László
A moderátorok sanyarú helyzete

1020924455.jpg

A Facebook moderátorairól készült felmérés ezeknek az embereknek a nehéz munkafeltételeire. Ők azok, akiknek feladata megtisztítani a szolgáltatót a problematikus tartalmaktól.

A The Verge kereste meg őket egy phoenix-i központban, amelyet a Cognizant közösségi háló egy alvállalkozója tart kézben. Több régi és jelenlegi alkalmazott mondta el névtelenül, hogy milyen állandó feszültségben élnek.

Szerte a világban körülbelül 30 ezer moderátort foglalkoztat a Facebook. Közel 50%-ukat közvetlenül  a szabályok módosítására, illetve azoknak a szabályoknak a betartatására. A másik felük az alvállalkozóknak dolgozik és elemzi a felhasználók által feltett negatív tartalmakat és kiiktatja azokat.

A média kérdéseire válaszolva néhány elárulták, hogy átlag évi fizetésük 28.800 dollár. (Egy hagyományos alkalmazott a FB-nál 240 ezret kap). Sokan egy év után elmennek, de heti néhány hibás értékelés után el is bocsátják őket. A pihenő idő csak 9 perc naponta. Ez nem könnyíti meg a moderátorok sorsát, akik poszttraumatikus stresszben szenvednek és öngyilkos gondolataik vannak a sok-sok szörnyűségtől, amit a videókon látnak és amit olvasnak. Sokan közülük kábítószert is szednek, tartani tudják magukat.

Nagy probléma, hogy vannak, akik nem tudják megkülönböztetni az álhíreket a valódiaktól, és elkezdenek hinni azokban az álhírekben, amelyeket ki kellene iktatniuk. A phoenixi moderáló központban pld. elterjedt az az álhír, hogy a Föld lapos, holokauszt nem volt, és szeptember 11 nem terrorista támadás volt.

A Bloomberg szerkesztősége is felmérte a moderátorok helyzetét. Megírták, hogy a FB egy másik alvállalkozója, az Accenture megtiltotta az alkalmazottaknak, hogy válaszoljanak a magántelefonokra, vagy munka közben egy kis szünetre elhagyják az épületet. A FB közleményben válaszolt a vádakra. Ebben közölték, hogy figyelemmel kísérik moderátoraik helyzetét és kérik továbbra is a jelzéseket. Tudják, hogy még sok a tennivaló, ezért áprilisban összehívnak egy csúcsértekezletet erről a témáról.

Nem ez az első eset, hogy a FB-ot bírálják a moderációs politikájáért – írja a Le Figaro – tavaly szeptemberben az Arte mutatott be egy dokumentumfilmet A web takarítói címmel, amely a Fülöp-szigeteki moderátorokkal foglalkozott. A francia lap novemberben látogatott el egy barcelonai alvállakozó céghez és megtudta, hogy öt pszichológust alkalmaznak a moderátorok mellett, munkájukra való tekintettel.

A nyitási erőfeszítések ellenére a FB nagyon diszkrét a moderációs politikáját illetően. Nem hozza nyilvánosságra partnerei nagyrészének nevét, sem az ellenőrző központok címét.

 

Szólj hozzá

média moderátorok közösségi média