2019. máj 25.

Veszélyben a Machu Picchu

írta: Göbölyös N. László
Veszélyben a Machu Picchu

macchu.jpg

Machu Picchu inka város, a világ mai hét csodáinak egyike a perui Urubamba-völgyben már eddig is veszélyeztetett volt. Építményeit kikezdte a sok esőzés és a turisták inváziója. A régészek feltételezik, hogy hajdan legfeljebb 400 lakosa lehetett és 1500-nál többen nem tartózkodtak soha a városban. Ma viszont naponta legalább 6000-en látogatják. A perui kormány kénytelen volt ennek gátat szabni, és úgy döntött, hogy naponta 2500-nál több engedélyt nem adnak a belépésre.

A hatóságok emellett azt is szükségesnek tartják, hogy megkönnyítik a megközelítését. Sok évi tervezés és tiltakozás után elkezdődtek egy repülő leszállóhely építkezései a Szent Völgy szívében, Cuzco és Ollantaytambo város között, ahonnan idáig vonattal lehetett utazni az inka emlékekhez.

A leszállóhelynek, amelyet dél-koreai és kanadai cégek is finanszíroznak, feladata lesz a cuzcói repülőtér zsúfoltságát is enyhíteni.  A régészek attól félnek, hogy a repülők vibrációi további károkat okoznak a Machu Picchuban.

macchu_2.jpg

Natalia Majlu, a cambridge-i egyetem művészettörténésze tiltakozó aláírásgyűjtést kezdeményezett, mondván, hogy a műemléket eddig elszigeteltsége és körülményes megközelítése mentette meg a pusztulástól. Ha könnyű lesz hozzá az út, még több turista érkezése várható. A leszállóhelyre ellenőrizhetetlenül jöhetnek egész Dél-Amerikából és az Egyesült Államokból. Rossz előjel az is, hogy az építés hírére már tucatjával készülnek az éttermek és egyéb szórakozó helyek.

Az aggódók a petícióban arra kérik Martin Vizcarra perui elnököt, hogy álljanak el a leszállóhely megépítésének tervétől.

Úgy tűnik azonban, hogy a quitói kormány nem hátrál meg, Carlos Oliva pénzügyminiszter szerint Cuzcónak szüksége van a repülőtérre, és ezt számos műszaki tanulmány is alátámasztja. Az azonban egyelőre felmérhetetlen, hogy mindez mennyi kárt okoz az inka kultúra legszebb emlékének.

Szólj hozzá

közlekedés világörökség műemlék Peru Machu Picchu