2019. júl 04.

Hihetetlen történetek megszállottakról és ördögűzőkről

írta: Göbölyös N. László
Hihetetlen történetek megszállottakról és ördögűzőkről

1920.jpg

Cesare Truqui atya Mexikóban született, de Svájcban él. Ma egyik a világ leghíresebb ördögűzőinek. A Panoramának mesélt életéről, munkájáról.

2004-ben Rómában szentelték pappá. Krisztus Légiósainak Kongregációjához tartozott, ott tanult ördögűzést és lépett kapcsolatban a legnevesebbekkel, Damonte, Gramolazzo és Amorth atyákkal. Nem gondolt arra, hogy ő is ördögűző legyen, nem érezte magát erre elhivatottnak. A sors azonban másképpen rendelkezett.

Truqui atya elmesélte egy bizonyos Giuliana történetét, aki testvére kíséretében betért egy templomba és II. János Pál pápa szobra előtt furcsa átváltozáson ment keresztül. Megváltozott az arca, a tekintete, a hangja és durván szidalmazta a pápát. Truqui atya másfél éven keresztül próbálta kiűzni belőle az ördögöt. Kiderült számára, hogy az ördög akkor költözött Giulianába, amikor fodrásznője egy hajvágás után megkérdezte tőle, hogy a levágott tincseket felhasználhatja-e paróka-készítéshez. A haját valójában egy sátáni rítushoz használták fel.

Arra a kérdésre, hogy honnan tud ilyen részletekről, az atya váratlan választ adott: „Maga az ördög mondta el egy űzés alkalmával, különben nem tudnék róla.”

Legutóbb egy újabb római ördögűző kurzuson vett részt, amelyen egyik kollégája megrázó képeket mutatott egy amerikai nőn Mexikóban végrehajtott ördögűzésről. „Látható volt, hogy egy kéz nyúlik ki a füléből, ami azt jelzi, hogy az ördög erősen uralja. Nem fotómontázs, nagyon komoly eset” – állítja Truqui atya. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ha meghívnának újságírókat és más érdeklődőket egy ilyen szeánszra, csalódnának, mert nincsenek benne olyan dolgok, mint amilyenek a filmekben láthatók. „Egyszerűen a szentségek rítusaik alkalmazzuk. A pap felveszi a stólát, mindenkit megáld, és következő a rituálé, ami ma már a Google-on is követhető.” Hogyan lehet hatásos ez a rituálé, amely úgy kezdődik, mint többi, a Kereszt jelével? Azzal, mondja az atya, hogy Isten különleges erőt adott neki.

Az ördögűzés általában szent helyen történik, és ha nőről van szó, jó, ha elkíséri a férj vagy más családtag. Jó, ha jelen van egy imádkozó csoport is, amely kíséri a pap munkáját – árulja el Cesare Truqui.

Olaszországban egyházi adatok szerint évente kb. 500 ezren fordulnak segítségért, 65%-uk nő.

Az ördög általi megszállottság sokak szerint középkori őrület, mégis szinte minden kultúrában megtalálható.

„A mi kultúrákban az ördög szállja meg az embereket – magyarázza Massimo Centini antropológus – máshol a szellemek vagy az ősök. Ezeket a jelenségeket ma már mentális betegségeknek minősítik. Én, nem hívőként, azt gondolom, hogy nem kell minden kaput bezárni. Vannak jelenségek, amelyeket nem tudunk megmagyarázni. Ez olyan téma, amelyben több a kérdés, mint a válasz.”

Szólj hozzá

vallás egyház ördögűzés