2019. aug 29.

Az áram körüli versengés: krimi a zsenialitásról

írta: Göbölyös N. László
Az áram körüli versengés: krimi a zsenialitásról

benedict-cumberbatch-759.jpg

Az életrajzos filmeknek van egy válfajuk, amely a feltalálókról, az újítókról szól. Alfonso Gomez-Rejon rendező filmje, a Feszültség (The Current War) arról a kegyetlen versenyről szól, amely Thomas Edison és Nikola Tesla között folyt, hogy melyik elektromos rendszer váljon uralkodóvá.

Edisonnak köszönhető ugyanis az egyenáram, amit ma elemekhez használunk, Teslának és George Westinghouse-nak pedig a váltóáram, amit ma is használunk, mert nagy távolságra vihető és a motorokat biztonságosabban és hatásosabban tudja működtetni. Így elmondva egyszerű dolognak tűnik, mégis ádáz csata folyt nemcsak a találmányok terén, hanem a kommunikációban is, és voltak bizony övön aluli ütések jócskán a három feltaláló között.

Edisont Benedict Cumberbatch alakítja, Michael Shannon lett Westinghouse, Teslát pedig, aki kezdetben Edisonnal dolgozott, majd megpróbált saját vállalkozást létrehozni,  Nicholas Hoult személyesíti meg.

A film e három excentrikus figurán keresztül a tudomány gazdag időszakát (1880-1900) meséli el, amelynek során rendkívüli eszközöket találtak fel.   Az alkotás teljes realizmussal rekonstruálja a múltat, majd a jövőre is kivetül, mert ahogy Edison mondja a filmben: „Senki sem a nulláról talál fel valamit: volt a liszt, a víz, a meleg és valakinek az az ötlete támadt, hogy kenyeret készít belőlük.”

A három tudós találmányaikkal az emberiség javát szolgálta. Edison hangoztatta is, hogy az egyetlen eszköz, amelyet soha nem hoz létre az, amelyik elveszi az embertől az életet. A sors fintora, hogy közvetve mégis segített a villamosszék létrehozásában, amikor kimutatta, hogy Westinghouse váltóárama veszélyes. Az elektromosság mellett azonban sokat tett a kultúra fejlődéséért. Elég, ha csak a fonográf, a kinetoszkóp, a kinematográf szabadalmaira gondolunk, amelyek megalapozták a Lumiére testvérek moziját.

Szólj hozzá

mozi tudomány Thomas Edison Nikolas Tesla