2019. sze 11.

Megtalálták az igazi Hófehérke sírkövét

írta: Göbölyös N. László
Megtalálták az igazi Hófehérke sírkövét

5d49ffe7016dd273823e.jpg

Maria Sophia Margaretha Catherina von Erthalnak hívták, a kivételes szépségű, szegényeket és szenvedőket pártfogoló nőt, akiről a Grimm testvérek Hófehérként mintázták. Sírköve azonban eltűnt, amikor 1896-ban lebontották a templomot, ahol eltemették. Majd megtalálták egy bambergi ház kamrájában. A család odaajándékozta a város egyházmegyei múzeumának, valószínűleg anélkül, hogy felismerte volna értékét.

Holger Kempkens, a múzeum igazgatója jött rá a sírkő és a mese kapcsolatára. „Ennek a nőnek a története közismert volt a 19. század elején – magyarázta a BBC-nek – és a Grimm-testvérek meséiket azokból a történetekből írták, amelyeket az emberek mondtak el nekik. Bár pontosan nem lehet bizonyítani, de a mese és Sophia élete között sok a hasonlóság”.

Az igazi Hófehérke valóban lehetett Philipp Cristoph von Erhal lánya, aki a mainzi választó fejedelem különleges nagykövete volt. Lánya 1729-ben született A Lohr am Main-i középkori város családi kastélyában nőtt fel, 1796-ban halt meg egy bambergi kolostorban.

A Hófehérke meséje 1812-ben jelent meg. Az is ismert, hogy Sophia hatalmaskodó mostohaanyjával élt, aki nem kedvelte a lányt és távol tartotta minden ünnepségtől.

A mese és a valóság párhuzamaihoz tartozik, hogy a közelben bányák működtek, amelyeknek járatai keskenyek és alacsonyak voltak, ezért csak gyerekeket dolgoztattak itt.

És mindez nem volna elég, megvan a valóságos „varázstükör” is, amely megtekinthető a Lohr-kastély Spessart múzeumában „Beszélő tükör” elnevezéssel. A legenda szerint Sophia apja ajándékozta második feleségének.

„Mindenesetre bármiből vették is az ihletet a Grimm-testvérek, a sírkő nagyon különleges tárgy marad. Tény, hogy egy nőnek egy férfiak által uralt társadalomban saját sírköve legyen, szinte egyedülálló” – jelentette ki az igazgató.

Szólj hozzá

mese irodalom Németország Hófehérke