2019. dec 06.

Újabb egészségi kockázatok fenyegetik az űrhajósokat

írta: Göbölyös N. László
Újabb egészségi kockázatok fenyegetik az űrhajósokat

07464211.jpg

A Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautáját a közelmúltban trombózis érte. Azonnal véralvadásgátlót kapott és rendbejött. Egy új tanulmány szerint azonban további egészségügyi kockázatokat talált, amelyek az űrhajósokat fenyegetik. Ilyen a vérkeringés pangása, illetve áramlásának megfordulása a nyaki vénában.

Mindezek olyan problémát jelentenek, amelyek kétségessé tehetik a jövő hosszabb űrmisszióit, akár a Föld körüliekre, akár egy újabb holdraszállásra, vagy a Mars-expedícióra gondolunk.

A houstoni Kbr központ munkatársa, Karina Marshall-Goebel által koordinált nemzetközi kutatást  a Jama Network Openben publikálta.

A trombózis, amely az űrhajóst érte, az első dokumentált eset volt és egy olyan monitorozás közben derült ki, amelyet a repülés előtt, alatt és után végeztek az űrhajósok ultrahangos ekográfiájával 50 napi űrbeli tartózkodást követően.

És bár a 14 ember közül csak egynél észleltek trombózist, ha űrhajósnűl fedeztek fel a vér áramlásának megfordulására, illetve pangására utaló jeleket a nyaki vénában, amelynek feladata, hogy lehetővé tegye a vérnek az agyból a szív felé való áramlását, amikor a Földön fekvő állapotban van, vagy pedig amikor az űrben mikrogravitációs körülmények között tartózkodik.

Annak az embernek a vére, aki a Földön van, a fejétől áramlik lefelé a vére a gravitáció ereje folytán. Az űrben azonban nem létezik „fent” vagy „lent”, a vér nehezebben kering. Ennek vannak látható jelei például az űrhajósok puffadt arcán, és kidagadnak a nyaki ereik.  A folyadékok áramlásának ez a változása retina-ödémát is okozhat, és befolyásolja a központi idegrendszert. Az izomzat gyengülése, a csontok ritkulása már korábban ismert volt.

A kutatók szerint ezek a problémák kihatással lesznek a magánűrutazásokra és a hosszabb missziókra is, tehát szükség van ezek mélyebb megismerésére és elhárításuk módjainak megtalálására. 

A trombózis okozhat tüdőembóliát, amit a Föld körüli repülések során még lehet kezelni, de nagyobb magasságban a véralvadásgátlók alkalmazása azzal járhat, hogy az esetleges sérülések vérzését nehezen lehet elállítani, vagy olyan erős vérzés következik be, ami halálhoz vezethet.

A vérkeringés normalizálására felmerült egy alacsony nyomású ládaféle építése, amelyben időnként az űrhajósok tartózkodnának.

A kutatók külön felhívták az űrhajósnők figyelmét arra, hogy a fogamzásgátló pirulák, amelyeket a menstruációs ciklusok blokkolása véget szednek, szintén kockázatot jelenthetnek.

Az űrhajózásnak az emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásai ezzel korántsem merültek ki. Egyensúlyi, látási problémák, kozmikus sugárzás…a leküzdendő nehézségek egész sora vár még megoldásra.

Szólj hozzá

űrkutatás tudomány egészség