2019. dec 07.

A svéd sámánasszony

írta: Göbölyös N. László
A svéd sámánasszony

mesolithic-woman.jpg

Az 1980-as évek végén Lars Larsson svéd régész és társai a Trelleborg közelében lévő Skatehol ásatási helyen 80, Kr. e. 5500 és 4600 közötti sírt találtak. A sírokban párok voltak, némelyek kutyáikkal együtt vagy kutyák gazdag adományokkal. Néhány sírban  ülő helyzetben temették el a halottakat.

Az egyiket egy tömbben emelték ki és laboratóriumban vizsgálták meg. A holttest keresztbe rakott lábakkal ült egy szarvasagancsból készített ágyon, derekát egy 100 állatfogból álló öv fogta körül, a nyakában egy nagy palaérem lógott, vállát egy rövid tollpalást takarta. Magassága kb 150 cm lehetett, kora 30-40 év. A közeli sírokban talált holttestek DNS-e alapján mind sötét bőrűek és világos szeműek voltak, mint az a mezolitikum európai népeiről eddig is tudtuk.

Ebben a korszakban a skandináviai népek vadásztak és gyűjtögettek, de voltak kapcsolataik a kontinens már mezőgazdasággal foglalkozó közösségeivel is. A régészek szerint a skandinávok azért maradtak meg tovább a vadászat és a gyűjtögetés mellett, mert ezekből is fenn tudták tartani magukat.

A Burial XII-nek elnevezett sírt a régészek olyan különlegesnek tartották, hogy elhatározták: rekonstruálják és múzeumban helyezik el. Ezt a munkát Oscar Nilsson régész-képzőművészre bízták, aki meg van győződve arról, hogy a nő fontos személy, valószínűleg sámánasszony lehetett. A rekonstrukciót azzal kezdte, hogy 3D-s lenyomatot készített a koponyájáról. A testet szilikonból formázta meg, a lábakhoz hasonló magasságú modelleket vett mintának.

A rekonstrukció jól sikerült, Nilsson még egy különleges arckifejezést és tekintetet is varázsolt az Ülő nőre, akit novemberben mutattak be a trelleborgi múzeumban.

Szólj hozzá

történelem régészet temetkezés Svédország mezolitikum