2019. dec 18.

Az első parafaház Angliában

írta: Göbölyös N. László
Az első parafaház Angliában

cork-house_page_9.jpg

A Cork House-t, amely a Temze partján áll Etonban, hat év alatt építették meg, mint fenntartható, a környezetre minimálisan ható házat.

Aki belép, az erdő illatát érzi és sokan érzik, mert sokan kíváncsiak rá.

A ház téglának, panelnek reciklált parafatömböket használ fel, amelyek úgy illeszkednek egymáshoz, hogy nincs szükség malterre, vagy ragasztóra. Három angol építészmérnök, Matthew Barnett Howland, Dido Milne és Oliver Molton műve, akik nagyon hosszú életet szánnak neki.

A nyáron készült el, 1263 parafablokkból áll, alapterülete 44 m2 . Van benne nappalival egybekötött konyha, egy háló és fürdőszoba, és egy kis manzárd. Piramis alakú tetők kötik össze őket, amelyeknek ablakain árad be a világosság.

A blokkokat robot alakította ki és úgy illeszkednek egymáshoz, mint a piramisok vagy a kelta építmények. De a Cork House falai tapintásra finomabbak, hiszen szerves anyagból készültek. Az már építés közben kiderült, hogy a környezeti lenyomata 15%-kal kevesebb, mint a hagyományos házaké, és ha majd egyszer le kell bontani, minimális lesz, mert vagy újrafelhasználják, vagy pedig komposztálják és visszaadják a földnek.

A kis angol ház elnyerte az év házának járó Mansel Medalt, amely elsősorban az egyszerű, hatékony, fenntartható technológiát díjazza.

A parafát az építőipar régóta használja külső vakolásra, termikus és akusztikus szigetelésre, burkolatra, de egész ház még nem épült ebből a könnyű, rugalmas, tűznek ellenálló, lélegző, vízhatlan, reciklálható anyagból.

 

Szólj hozzá

környezetvédelem építészet fenntarthatóság Anglia