2019. dec 19.

A Tinderen nem találjuk meg életünk szerelmét

írta: Göbölyös N. László
A Tinderen nem találjuk meg életünk szerelmét

the-love-me-tinder-collection.jpg

Norvég kutatók vizsgálták, hogy milyen tartósak azok a kapcsolatok, amelyek a Tinderen vagy más on-line társkeresőn keresztül jönnek létre.

Kiderítették, hogy csak nagyon kevés esetben hosszú életűek, inkább alkalmiak, egy éjszakások maradnak.

A Norwegian University of Science and Technology kutatóinak tanulmánya az Evolutionary Psychological Science-ben jelent meg.

A téma tanulmányozása céljából Trond Vikko Grontvedt és kollégái 269 norvég egyetemi hallgatónak (40% férfi – 60% nő) adtak egy kérdőívet, amelyben egy sor kérdés volt az alkalmazás használatát és a találkozások kimenetelét illetően. A diákok, akik valamennyien a Tindert használták, kijelentették, hogy átlag  100 kapcsolásuk volt potenciális partnerekkel.  De a résztvevőknek csak a fele jutott el a személyes találkozásig, és 25% keresett eleve hosszabb távú kapcsolatot.

„Nem úgy tűnik, hogy  a Tinder lenne a leghatásosabb eszköz a hosszú távú kapcsolat létrehozására, de mi csak a norvégiai helyzetet vizsgáltuk, lehet, hogy máshol más a helyzet” – nyilatkozta Grontvedt. De ugyanilyen szkeptikus Gareth Tyson, a londoni Queen Mary egyetem internet-tudományi tanszékének tanára, nem hiszi, hogy az on-line társkeresők meg tudnák változtatni a megismerkedés alapvető normáit, még ha más úton következne is be.

Tagadhatatlan, hogy az on-line és az off-line udvarlás között vannak különbségek – mondják a szakemberek- A legfontosabb különbség, hogy a Tinder és társai átalakítják az interakció idején és módját az élő beszélgetéshez viszonyítva. Aszinkron kommunikáció folyik. Az élőben történő találkozásnál egy kérdésre rövid idő alatt kell válaszolni, míg az on-line-on annyi ideig gondolkodhat valaki, ameddig akár kényelmesen megfontolhatja a választ. Egy 2017-ben végzett felmérés szerint például, ha valaki 3-4 órát vár a második üzenet elküldésével, nagyobb az esélye arra, hogy választ kap, mert komolyabban veszik. Ezt a stratégiát aligha lehet megismételni a valós életben.

Egy 2019-es felmérés viszont, amelyet a londoni Imperial College Business School diákjai végeztek, érdekes összefüggést talált. Húsz éven belül azok a gyermekek lesznek többségben, akik on-line kapcsolatból születtek. 2030-ra már 10-ből 4 lesz „e-bébi”. Úgy vélik ugyanis, hogy az on-line ismerkedéssel könnyebb megtalálni azt a partnert, aki megfelel az igényeinknek. Adatgyűjtésük arra utal, hogy a „21.századi típusú randevúk kora” végérvényesen 2035-ben köszönt be.

 

Szólj hozzá

társadalom társkeresés Norvégia Nagy-Britannia on-line