2019. dec 20.

Szerelembe esni Karácsony előtt

írta: Göbölyös N. László
Szerelembe esni Karácsony előtt

90547464-snow-christmas-new-year-concept-new-year-boyfriend-and-girlfriend-outdoor-christmas-couple-in-love-o.jpg

Karácsony előtt szeretett egymásba egy fiú és egy lány. Még alig ismerték egymást, és állandóan együtt szerettek volna lenni. Ám jött a Karácsony, a hagyományos családi összejövetel, ahonnan nem lehet hiányozni. Mit a teendő ilyenkor?

A La Repubblica kérdéseire Giuliana Proietti pszichoterapeuta és szociológus válaszolt.

-Miért különleges periódus a Karácsony egy új szerelem számára?

-A karácsonyvárás légköre, a vidámság, a kellemes izgalom fokozza az új szerelem boldogságát. A probléma a Szenteste, és december 25, amelyet az emberek családi körben töltenek. Az alakuló új párnak gondot okozhat, hogy mit tegyen, lemondjanak-e a részvételről, vagy hívják-e meg partnerüket. Ha meghívják, lehet, hogy máris párnak tekintik őket, holott még maguk sem döntöttek arról, hogy közösen élik-e jövőjüket.  A partner úgy érezheti, hogy csapdába ejtették, kész tények elé állították.

-Hogyan lehet akkor a felek kötelezettségeit és vágyait összehangolni?

-A feleknek meg kell érteniük egymást. El kell tudni fogadni, ha pl. az egyik család vagy vallási okokból eleget akar tenni a hagyományoknak és több időt tölt családjával, mint kedvesével.

-Mi a helyzet a karácsonyi ajándékkal?

-Nagy ajándékot nem szabad adni. Egyrészt még nem ismerik egymás ízlését, másrészt újabb csapdának érezheti, aki kapja. Inkább valami közös programot tanácsos ajánlani. Egy kisebb kirándulást, egy esti szórakozást, így közös élmények is születnek, amelyek erősítik a kapcsolatot.

Akinek elkerülhetetlenül meg kell jelennie a partner szüleinél, az is csak valami udvariassági ajándékot vigyen, virágot, vagy egy doboz édességet.

-Beszéljünk a barátokról. Alkalmas-e ez az időszak a velük való közös találkozásra, a partner bemutatására?

-Igen, de csak úgy mutassuk be, mint egy barátot, hisz a történetük éppen csak elkezdődött. Viszont ez alkalom arra, hogy jobban megismerjük azon keresztül, ahogy velük viselkedik és ahogyan őt kezelik.

-És a szilveszter hogy alakuljon?

-Lehet együtt tölteni az igatán jó barátokkal, akiket mindkét fél szívesen fogad. Ellenkező esetben jobb kettesben ünnepelni az új évet, amely a párnak is új életet jelent.

Szólj hozzá

család párkapcsolat Karácsony