2020. jan 15.

A hosszú élet titka: szerelem 65 éven túl

írta: Göbölyös N. László
A hosszú élet titka: szerelem 65 éven túl

154454957-aad6dd80-4188-4576-b825-b42a8bf7ebe2.jpg

A szerelem 65 éves kor után ma már nem meglepő, mert hosszabbodik az átlagéletkor és az egészségi állapot is javul.

A Japán Geriátriai Társaság felmérése szerint ehhez a szerelem is hozzájárul. A felmérésben megállapították, hogy az „idős” kifejezés tartalmilag módosult, 6 és 75 év között csak az időskor előtti időszakról beszélhetünk, az időskor határai ma már 75 és 89 év közé esnek.

A felmérés azt mutatja, hogy a szerelmes 70 éveseknek jó az étvágyuk, energikusak. Ez vonatkozik Olaszországra is – írja a La Repubblica – ahol egyre több 65 éven felüli törődik az egészségével, sportol és ügyel az étrendjére. És ezt nemcsak saját magukért teszik, hanem azért is, hogy másoknál is tetszést arassanak.

Olaszországban a római katolikus Egyetem Italia Longeva programja keretében folytatott megfigyelés is bizonyítani tudja, hogy az idős szerelmesek jobban és tovább élnek, mint az egyedülállók, az özvegyek vagy az elváltak. A szerelembe esés tehát éppen annyira javasolt, mint a fizikai aktivitás, a helyes táplálkozás. Az 50-60 éves férfiak és nők életében nagy helyet kap az érzelem és az intimitás. Ebben a nőké az elsőség. Amerikai gerontológusok számításai szerint 20%-kal nőtt azoknak a 65 éven túli nőknek a száma, akik „új, dinamikusabb módon” közelítik meg a nyugdíjas éveket. Gyakori, hogy új kapcsolatot építenek ki, vagy akár férjhez is mennek.

Az idősek egészségét szolgálja a számukra létrehozott sok program is. Számos 70 éves jár például informatikai tanfolyamra, tánciskolába, színészeti kurzusokra, nyelvtanfolyamokra. Gyakrabban vesznek részt külföldi utazásokon.

A tájékozott, művelt, aktív mai idősek soha nem voltak még ilyen modernek. De azért azt se felejtsük el, hogy a 20. századi legnagyobb társadalmi-kulturális-morális változásaiban élő járó „baby boom”-generációról beszélünk.

Szólj hozzá

egészség életmód időskor Japán Olaszország