2020. jan 20.

Érintés nélküli ekográfia lézeres ultrahanggal

írta: Göbölyös N. László
Érintés nélküli ekográfia lézeres ultrahanggal

mit-laser-ultrasound_0.jpg

Jön a legújabb generációs ultrahangos vizsgálat, amely szükségtelenné teszi a testtel való érintkezést.

 A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói egy új ultrahangos lézertechnikát dolgoztak ki, amely távirányítással hanghullámokat generál, és ezek áthatolnak a testen. Egy másik távirányítású lézer felfogja a visszaverődő hullámokat, amelyeket a kutatók a hagyományos ultrahangos felvételekhez hasonlóan értékelhetnek.

 A Light: Science and Applications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint most először sikerült emberi szervekről előállítani ilyen felvételeket.

 A kutatók ultrahangos felvételeket készítettek az önként jelentkezők alkarjáról, és tanulmányozhatták az izom-, zsír-, és csontszövetek jellemzőit a bőr alatt kb. 6 cm mélységig. A lézerhullámokat mintegy fél méteres távolságból irányították a páciensekre.

 „Még csak a kezdetén vagyunk a lézeres ekográfia lehetőségeinek” – jelentette ki Brian W.Anthony, a kutatás egyik vezetője.

 A hagyományos ultrahangos vizsgálat viszonylag egyszerű eljárás. Egy szondát vezetnek végig az érintett testrészen, a hanghullámokat, amelyeket a készülék generál, bejárják a szöveteket, mielőtt visszatalálnak a szondához, amely képpé változtatja azokat. E vizsgálat nem teszi ki a betegeket olyan káros sugárzásoknak, mint a Röntgen-vizsgálat, fájdalmat sem okoz, de működéséhez szükség van az emberi testtel való érintkezésre. Vannak azonban olyanok, akik nem tűrik ezt az érintkezést, mint például az újszülöttek vagy a súlyos égési sérültek.

 

 

 

 

Szólj hozzá

kutatás orvostudomány USA