2020. jan 21.

Hogyan vált atmoszféránk lélegezhetővé?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan vált atmoszféránk lélegezhetővé?

breathableat.jpg

Az oxigén a Föld fejlődése során érte el a jelenlegi szintet egy spontán folyamatban, amelyben szerepük volt az óceánoknak, az atmoszférának, a foszfor ciklusainak és a klorofillos fotoszintézisnek. Nem szükséges okként nagy biológiai vagy geológiai változásokat feltételezni – vonja le a következtetést a Science-ben megjelent tanulmány, amelyet a leeds-i egyetem kutatói írtak.

Geológiai nyomok mutatják ki, hogy a Föld kezdeti atmoszférájában nem volt oxigén. 2,2-2,4 milliárd évvel ezelőtt kezdődött el az első oxigenizációja. Majd következett másik kettő, az egyik 800 millió évvel ezelőtt, az életformák diverszifikálódásával és az első állatok kifejlődésével párhuzamosan. A másik 450 millió évvel ezelőtt, amikor az oxigén elérte jelenlegi szintjét és ezzel lehetővé vált az állatok testének nagyobbodása, egészen a dinoszauruszokig.

Jelenleg két elmélet van arról, hogy milyen tényezők váltották ki ezt a három eseményt. Az egyik szerint a bonyolultabb életformák fejlődése következménye volt, a másik szerint a tektonikus folyamatok, a földkéreg módosulása.

A leeds-i kutatók elméleti modellekkel kimutatták, hogy a nagyon egyszerű baktériumok által végzett fotoszintézis is vezethetett az atmoszféra fokozatos oxigenizációjához. Az interakciók, a globális oxigén-ciklusok a szén és a foszfor között hozták létre a geológia által igazolt oxigenizációt, vagyis az atmoszferikus oxigén magas szintjei kompatibilisek olyan bioszférával, amelyben nincsenek jelen az életnek a fotoszintetikus baktériumnál összetettebb formái. Ez jelentősen annak a feltételezésnek a lehetőségét, hogy létezhetnek a világegyetemben más, oxigénben gazdag világok.

„Ez segíthet nekünk annak a megértésében, hogy miként válhat lakhatóvá egy, a Földtől különböző bolygó” – hangsúlyozta Benjamin Mills, a tanulmány társszerzője.

Szólj hozzá

tudomány geofizika atmoszféra