2020. feb 12.

A Dolomitok, mint a fenntartható turizmus laboratóriuma

írta: Göbölyös N. László
A Dolomitok, mint a fenntartható turizmus laboratóriuma

p1030448.jpg

A Dolomitok 142 ezer hektár területet foglalnak el, öt észak-olaszországi megye és három tartomány tartozik bele. 2009 óta az UNESCO-világörökség  része, ami ismertté tette az egész világon. Ez a turistaforgalom tetemes növekedésével jár és ennek a pozitívumok mellett káros következményei is vannak.

A bolzanói Eurac kutatói egy fenntartható turizmus kialakításának módjain dolgoznak. Ebben benne van a lakosság nevelése, a környezettudatos turizmus kifejlesztése, a hegy 24 stratégiai pontja monitorozásának folytatása, egy 36 kérdésből álló felmérés, amelyből kiderül, hogyan élnek, viselkednek a turisták a hegyekben.

A Braies-tónál máris kellett intézkedni. A tömeges turizmus miatt le kellett zárni az utat a magángépkocsik elől a nyári hónapokban, ahol nem volt ritkaság a 3km-s dugó. Az odavezető úton naponta 7 ezer kocsi haladt át. A továbbiakban korlátozni akarják a látogatók számát és elsőbbséget adnak a közösségi közlekedésnek.

Mindez nem elég, különösen a 2021-es cortinai sívilágbajnokságra és a 2026-ra tervezett téli olimpiára gondolva. Az odavezető utakra intelligens ellenőrző rendszereket terveznek, a forgalom irányítását, az infrastruktúrák és a környezet monitorozását smartroad technikával végzik.

A Mountain Wilderness környezetvédő szervezet szigorú intézkedéseket vár, mert mint nyilatkozták, az utóbbi években sok volt a negatív jelenség. Az ottani települések már kérték a quadok, valamint a turistákat télen-nyáron szállító helikopterek korlátozását, ez utóbbiak sokszor reklámfilmek készítése miatt is repkedtek. Ezek a motorzúgások nemcsak a fület zavarják, hanem az erős  rezgések akár hegyi katasztrófákat, lavinákat is okozhatnak.

Szólj hozzá

turizmus természetvédelem Olaszország