2020. feb 22.

A második „Big Bang” véget vetne a világegyetemnek

írta: Göbölyös N. László
A második „Big Bang” véget vetne a világegyetemnek

higgs_ledefullwidth.jpg

A Harvard egyetem fizikusainak kutatócsoportjai szerint a világegyetem úgy érhet véget, ahogy született: egy hatalmas robbanással a Higgs-bozon destabilizációja miatt.

A bozon egy apró kvantikus részecske, amely tömeget ad a többi részecskének és olyan erejű robbanást idézhet elő, amely mindent megsemmisít, és felborítja a fizikai és a kémia törvényeit.

A Physical Review című szaklapban olvasható tanulmányban a szerzők azt is kiszámították, hogy ez mikor következhet be: nem kell nyugtalankodnunk, mert csak sok milliárd év múlva.

A Higgs-bozont 2012-ben a kutatók úgy fedezték fel, hogy a genfi CERN Nagy Hadronütköztetőjében a szubatom-protonokat ütköztették egymással. A bozonnak különleges tömege van, és ha a kutatóknak igazuk van, ez a tömeg képes megzavarni mindent, ami lehetővé teszi az életet. Nem ég évmilliárdokig, hanem ha instabillá válik, azonnal robban.

A kutatók feltételezik, hogy ezt a tér-időnek egy fekete lyuk körüli görbülete is okozhatja. Amikor a tér-idő egy nagy sűrű közeg, például éppen egy fekete lyuk körül mozog, ugyancsak felborulnak a fizika törvényei és a részecskék furcsa kombinációkba keverednek.

Lehet, hogy az összeomlás már megkezdődött, csak nem tudunk róla, mert a Higgs-bozon tőlünk nagyon messze lehet. „Elképzelhető, hogy a stabil és az instabil világegyetem között egyensúlyozunk. Lehet, hogy az univerzum abban az állapotban van, amikor még fennmaradhat egy ideig, de a végén bekövetkezik a Big Bang” – mondta a New York Postnak Joseph Lykken, a Fermi National Acceleator Laboratory fizikusa.

Szólj hozzá

tudomány világegyetem Higgs-bozon