2020. feb 26.

Újabb három pompei házat nyitottak meg a közönség előtt

írta: Göbölyös N. László
Újabb három pompei házat nyitottak meg a közönség előtt

2.jpg

A házak rendbehozatalának 75 %-át az EU finanszírozta egy szélesebb biztonsági program keretében. Az egyik egy kétemeletes ház, amelyet „Az ártatlan szeretők házának” neveztek el egy felirata alapján: „A szeretők, mint a méhek, olyan édes életet kívánnak, mint a méz”. Negyven évig zárva volt az 1980-es irpiniai földrengés óta, amelyben 2900-an haltak meg.

A másik ház a „Gyümölcsös kert”, a gyümölcsfák és madarak pompás freskóival, a harmadik az Európa-hajó, egy nagy kereskedelmi hajó graffiti-szerű rajzokkal.


2013-ban a karbantartás elhanyagolása és az időjárás miatt sok műemlék tönkrement és az Unesco már-már ki akarta zárni Pompeit a világörökség tagjai közül. Most azonban a program nemcsak ettől mentette meg, hanem újabb ásatásokat is lehetővé tesz.


Így találták meg például 2018-ban a feliratot, amely bizonyítja, hogy a várost i. u. 79. október 17-e után pusztította el a vulkánkitörés, és nem augusztus 24-én, mint ahogy eddig tudtuk.


2019. októberében pedig napvilágra került egy gladiátort ábrázoló freskó: a gladiátor diadalmasan áll vérrel és sebekkel borított ellenfele előtt. A ház, amelynek falait díszíti, valószínűleg egy taverna volt, amelyet gladiátorok és prostituáltak látogattak.

Szólj hozzá

történelem régészet Olaszország Pompei