2020. már 20.

Dzsadav Pajeng, az Erdőember

írta: Göbölyös N. László
Dzsadav Pajeng, az Erdőember

mulai-in-the-midst-of-his-single-handed-reforestation-mulai-circondato-dalla-foresta-piantata-con-le-sue-mani-1.jpg

Ahol csak homok volt, most akkora erdő van, amely kétszer nagyobb a Central Parknál. Az indiai Dzsadav Pajeng két év alatt hozta létre.

Története példázza, hogy milyen hatalma van az emberi akaratnak és milyen pozitívan tud változtatni a világon.

Az India északkeleti részén fekvő Asszám államban Madzsuli a világ legnagyobb folyami szigete a Brahmaputra folyó öblében. Néhány ezer lakosa halászatból és rizstermelésből él. Van néhány cementház, a többi agyagból, bambuszból épült.

Madzsulit az eltűnés veszélye fenyegeti. 70 év alatt területe felére csökkent. Az áradások, a talaj eróziója, a klímaváltozás megteszik a magukét.

A helyzet javítása érdekében az indiai erdészeti minisztérium a 70-es évek második felében kidolgozott egy újraerdősítési tervet a 200 hektáros területre vonatkozóan. Így akarták megóvni a szigetet, de megvalósítását 3 év múlva abbahagyták, mondván, homokban még a bambusz sem tud gyökeret ereszteni.

Az akkor 16 éves Pajeng azonban annyira szívén viselte a sziget sorsát, hogy maga folytatta a megmentésére szolgáló növények visszatelepítését és sikerrel járt.

Bambusszal kezdte, amelyet saját találmánya szerint a földbe helyezett kilyuggatott cserépedényekből, bambuszszárakból öntözött. Fáradhatatlan munkájával teljesen megváltoztatta a szigetet. Immár fák borítják, amelyek élőhelyet adnak sokféle állatnak, nyulaknak, szarvasoknak, orrszarvúnak, elefántnak, még tigrisnek is.

Madzsuli ma már Pajeng rezervátumaként ismert. Történetéből 2014-ben dokumentumfilmet forgatott William McMaster Forest Man címmel, amelyet Cannes-ban is bemutattak. Dzsadav Pajeng számos kitüntetést kapott, néhány hete II.Erzsébet királynő adományozta neki a brit Nemzetközösség Point of Light-díját. Az immár legendás környezetvédő jelenleg könyvet ír, hogy mások is kövessék példáját bolygónk megóvására.

Szólj hozzá

környezetvédelem erdő India Dzsadav Pajeng