2020. már 24.

Sir David Attenborough újra a Földről mesél

írta: Göbölyös N. László
Sir David Attenborough újra a Földről mesél

18934332-low_res-seven-worlds-one-planet.jpg

A dokumentumfilm nagy öregje, Sir David Attenborough új sorozatban mesél a Föld erőiről és sérülékenységéről. 93 évesen sem fáradt bele, hogy figyelmeztesse a világot és főleg a politikusokat, hogy ideje cselekedni.

93 évesen még mindig kutatja a világot, hogy gyönyörű felvételeivel elmesélje.  Új filmje, az A Perfect Planet, egy öt részből álló sorozat, amely április 16-án jelenik meg a mozikban, majd a Netflixen. A film megmutatja azt is, hogy a természet erői, a tengerek és a vulkánok hevességük ellenére hogyan járulnak hozzá az élet megőrzéséhez a Földön.

Egy rész az emberekkel foglalkozik, akik maguk is a „természet erőivé” váltak és képesek megváltoztatni a Földet. „Ahhoz azonban, hogy megőrizzük, a jó erővé kell változni” – mondta Attenborough a film prezentációján.

Az utóbbi években három sorozatban foglalkozott a globális felmelegedéssel és ezenkívül is minden interjúban, nyilvános szerepléseken sürgeti az intézkedéseket az üvegházhatású gázok ellen.

Alig egy hónappal ezelőtt például kijelentette: „a klímaválság pillanata, amelyet már régen jeleztek a tudósok, elérkezett. Ennek tudatában a kormányoknak cselekedniük kell!”

A probléma szerinte azonban az, hogy a politikusok csak rövidtávra gondolkoznak. Ha arra törekednek csak, hogy öt év múlva újra megválasszák őket, miért kötelezzék el magukat olyan programokban, amelyeknek az eredményei csak évtizedek múlva látszanak.


Attenborough 2019 december 30-án találkozott Greta Thunberggel és elismerte, hogy a lány olyan eredményeket ért el, amelyekben az utóbbi húsz évben az elődök elbuktak.  Átadta a stafétabotot neki és a fiatal generációnak.

Szólj hozzá

mozi környezetvédelem dokumentumfilm Sir David Attenborough