2020. már 25.

Hatvanéves kőkor-szakik

írta: Göbölyös N. László
Hatvanéves kőkor-szakik

the-flintstones-cartoon.jpg

1960.szeptember 30-án jelentek meg először az ABC-n William Hanna és Joe Barbera sorozata, a Flinstone-család.  Generációk nevettek azon, hogyan éltek őseink a modernizált kőkorszakban, a pedálos autón, a kőbevésett újságon, az elefánt porszívón, Dinón, a házi sárkányon, a liftkezelő brontoszauruszokon, az élő krokodiltáskán, a lemezlejátszó harkályon, amely magyarul így lihegett: „Kiköpöm a piköpöm”.  És máris a legendás magyar változatnál tartunk, amely Romhányi József zseniális szövegeivel, és a nem kevésbé utánozhatatlan szinkronhangokkal – Frédi: Csákányi László, Béni: Márkus László, Vilma: Posta Irén, Irma: Váradi Hédi – egyesek szerint jobb volt, mint az eredeti. Ki ne emlékezne az „ökör-körre”, a „teketökélyre”, a „haszonasszonyra”, vagy amikor „pöfög a csülök, amit nagyon becsülök”, „biztos úr, ez meglep piszkosul”, „szervusz, kis pupák, nesze egy cupák”, "Mi a kő, Enikő"...…Vagy a halhatatlan záró főcímjelenetre, amikor Frédit kidobja a kardfogú tigris?

 A sorozat sokáig tartotta a legtovább vetített animációs rekordot, amit 1989-ben vesztett el a Simpsons-szal szemben. Készült belőle egész estét betöltő rajzfilm is, a Férfi, akit Flintstone-nak hívtak (1966), amely egy remek James Bond-paródia, de nem lett belőle olyan széria, mint például az Astérix-képregényekből.

Hanna és Barbera, akiknek a sors egyaránt hosszú életet adott (Hanna 2001-ben 91, Barbere 2006-ban 95 évesen hunyt el), a komikus rajzfilmek műfajában olyan további klasszikusokat alkottak, mint a Tom és Jerry, a Foxi Maxi, a Magilla Gorilla, de ők vitték át animációra Stan és Pan figuráját, és társalkotói voltak a Hupikék törpikéknek is.

Frédi és Béni rajzfiguráját filmre adaptálva igazi színészek, John Goodman és Rick Moranis váltották fel, de ahogyan más animációból lett mozifilm, ez sem tudta túlszányalni az eredetit.

Az évforduló alkalmából március 16-án új sorozat indult a két kőkorszaki szakival a Sky 609-es csatornáján, Subi-dubi-du Dinoszauruszok címmel. Visszajön benne Frédi, Vilma, a szomszédaik, a két gyermek és természetesen Dino is.

Visszatérve az eredeti animációs filmre, Frédi és Vilma volt az első pár, akiket ágyban mutatott meg az amerikai televízió. Ez akkor élő színészekkel még nem történhetett meg.

Elizabeth Banks színésznő és producer-társasága bejelentette, hogy dolgozik az animációs remake sorozaton, ezúttal azonban felnőttek számára.

 

Szólj hozzá

tv mozi animáció Flintstones