2020. már 26.

Lisszabon, Európa zöld fővárosa

írta: Göbölyös N. László
Lisszabon, Európa zöld fővárosa

89110957-lisboa-city-and-tejo-river-lisboa-portugal.jpg

A díjat a European Green Capital Awards ítélte oda a portugál fővárosnak. Ez nemcsak egy cím, hanem biztatás a további biomegoldásokra – írja a La Repubblica,

Mivel érdemelte ki Lisszabon ezt a megtisztelő titulust? Az egész területére kiterjedő jó közlekedési hálózatával, a bioépítkezéssel, sok zöld területtel, energiatakarékossággal, a hulladék-feldolgozással.

2002 és 2014 között 50%-kal csökkentették a város káros kibocsátásait, 23%-kal az energiafogyasztást. 2007 és 2013 között 17%-kal a vízfogyasztást. A lakosság 93, 3%-a közel lakik valamelyik közösségi közlekedési eszközhöz, ezért otthon hagyhatja autóját. Az önkormányzati autók 31%-a elektromos. Parkok, virágos, teret, kertek vannak mindenhol.

A lakosság 76%-ának van az otthonától kevesebb, mint 300 méterre zöld terület.

A város nevezetességeit a látogató egy kis vonatból tekintheti meg. Köztük a régi negyedeket,  a Baixát, a Barrio Altót, és az Alfamát a szűk kis utcák labirintusával, az Arroiost, ahol régen rizsföldek voltak, ma pedig  neves portugál építészek,  Cassiano Branco és Jacinto Robalo art deco épületei.

 

Szólj hozzá

környezetvédelem urbanizáció Portugália