2020. már 28.

Utazás a Mariana-árokba

írta: Göbölyös N. László
Utazás a Mariana-árokba

fond-fosse-mariannes-750x400.jpg

A Föld legexkluzívabb úti célja, amelyet az Eyos Expeditions ajánl a világ ismert, legmélyebb óceáni árkába. A Csendes óceánban a Marianne szigetektől keletre, Japán, a Fülöp-szigetek és Új Guinea között két tektonikus lemez találkozásánál, 11.007 méter mélyen van a legmélyebb pontja a Challenger szakadék.

Az expedíció egy Zimitting Faktornak elnevezett tengeralattjárót használ fel, amely 14000 méter mélyen tud lehatolni. A három utast 750.000 dollárért viszik magukkal. Eddig csak 7 ember vállalkozott az útra, köztük volt James Cameron rendező, aki több mélytengeri expedíción vett részt a Titanic-film kapcsán.  Az utazók a Guam szigetről indulnak, itt szállnak fel az expedíció hajójára a Dssv Pressure Drop-ra, ahol egy napot töltenek és hajóznak el a merülés helyszínére.

A kapszula 9 cm vastagságú titánból készült, az utasokat nem éri a nyomás erősödése vagy fiziológiai stressz. Belsejében csend, relaxáló béke van. Kényelmes székeken ülve szemlélhetik az utasok három ablakon keresztül, körkörös telekamerákkal a panorámát.

A 14 órás lenti tartózkodás alatt a láthatóságot a kapszula fényei biztosítják, egyébként odalent teljes ötétség honol.
A három fizetős utas annak a hathónapos Ring of Fire programnak a keretében vehetnek rész a különleges kiránduláson, amelyet az Eyos and Caladan Oceanic szervez a Föld extrém helyei biológiai mintáinak gyűjtésére és elemzésére.

Szólj hozzá

tudomány Csendes-óceán mélytengeri kutatás