2020. ápr 09.

Egy emberi csontokkal teli himalájai tó rejtélye

írta: Göbölyös N. László
Egy emberi csontokkal teli himalájai tó rejtélye

roopkund_trishul_himalayas.jpg

A népi hiedelem isteni bosszúnak tekintette, azt is feltételezték, hogy csata színhelye volt, vagy nagy vihar sújtott le emberek tömegére. De jelenleg sem tudja senki, hogyan került legalább 500 ember csontja Indiában az 5026 méter magasan fekvő Uttarakhand tavába, a Roopkudba.

Minden nyáron, amikor a tó jege megolvad, csontok ezrei bukkannak fel. Fejek, bordák, lábszárcsontok, egész csontváz egy sem.

A morbid látvány első szemtanúja egy ranger volt a II.világháború idején. Azóta a kutatók több feltételezést fogalmaztak meg.

20tb-skeletonlake1-superjumbo-v3.jpg

A legutóbbit a Harvard tudósai, akik a Nature Communications-ben közölték tanulmányukat. 18 ember csontjait vizsgálták és megállapították, hogy többségük ezer éves. A többi csont viszont 1800 körül elhunyt emberé. És a genetikai örökségük inkább a mediterrán emberére hasonlít, mint a dél-ázsiaiakéra.

A rejtély így tovább bonyolódik. Sajnos az évek során sok bizonyíték is elveszett. A kirándulók elmozdították a csontokat, sokat el is vittek és az időjárás is megtette a magáét.

Szólj hozzá

történelem tudomány természet Himalája